NIEUWEGEIN/SCHOONHOVEN - Makelaars zien geen logica in de plannen die het beoogde kabinet smeedt om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Juist de minder gefortuneerde huizenbezitters, ouderen met een pensioentje en beginners op de huizenmarkt, zouden de dupe worden van de plannen die CDA, VVD en D66 dinsdag bespreken.

Mensen die hun huis met winst verkopen en vervolgens een duurder huis kopen, zouden die winst voortaan in dat nieuwe huis dienen te steken. De aftrek van de hypotheekrente geldt anders niet voor de hele lening voor het nieuwe huis, zoals nu wel het geval is. Het is niet de bedoeling dat mensen dankzij subsidie van de belastingbetaler dure spullen zoals plezierboten en dergelijke aanschaffen, heet het nu in politiek Den Haag.

Vooral een kleine groep uit de bovenlaag van de huizenbezitters weet volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) momenteel de overwaarde van zijn huis in zijn zak te stoppen. "Het is een goed idee mensen te stimuleren om meer eigen geld in hun woning te stoppen, zodat ze zich minder in de schulden steken. Maar de maatregelen kunnen contraproductief gaan werken voor mensen, die minder te besteden hebben", waarschuwde NVM-voorzitter O. Smit dinsdag. Volgens hem ontbreekt er een totaalvisie.

De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) stelt dat de plannen zelfs haaks staan op het huidige overheidsbeleid om het eigen woningbezit te stimuleren. "Het verkopen en kopen van een huis wordt zo ingewikkeld, dat de doorstroming op de huizenmarkt beperkt zal worden", aldus LMV-voorzitter J. Duvekot. "Terwijl iedereen nu al klaagt dat te veel mensen in een te goedkope woning blijven wonen en dat er mede daardoor te weinig aanbod is in het goedkopere segment in Nederland."

Duvekot betwijfelt ook de praktische uitvoerbaarheid van de plannen. "Wat is de winst? Als iemand in 1933 een huis voor 6000 gulden heeft gekocht en dat inmiddels twintig keer heeft verbouwd, worden die investeringen dan allemaal verrekend met de winst?", vraagt de LMV-voorzitter zich af.

Zijn NVM-collega concludeert dat de minder gefortuneerde huizenbezitters, die altijd spaarzaam met hun bezit zijn omgesprongen de dupe worden van de maatregelen. "Juist die oudere groep die een tijd geleden voor weing geld een huis heeft gekocht en keurig de schulden heeft afbetaald, zit met veel overwaarde. Als zij nog willen verhuizen, verdwijnt hun winst in de hypotheek", stelt Smit.

Daarom denkt de NVM-voorzitter ook dat de plannen contraproductief kunnen gaan werken. "Mensen worden gigantisch gepakt als zij netjes hun hypotheekschuld aflossen. Dat zullen ze dan wel laten."