AMSTERDAM - Sinds eind vorig jaar is er sprake van ware run op de schuldhulpverlening. Het gaat om een toename van minimaal 20 procent en in sommige plaatsen gaat het zelfs om 50 procent. Dit zijn voorlopige cijfers uit de benchmark schuldhulpverlening die momenteel door de VNG in samenwerking met het Platform Integrale Schuldhulpverlening wordt uitgevoerd.

Het onderzoek laat ook zien dat het aantal jongeren dat een beroep moet doen op de schuldhulpverlening stijgt. Ruim een zesde van het aantal mensen dat aanklopt bij de schuldhulpverlening is onder de 25 jaar.

Vooral jongeren van 16 tot en met 23 jaar die na hun VMBO-opleiding werken en leren combineren, vormen een kwetsbare groep. Uit NIBUD-onderzoek blijkt dat van deze groep een op de vijf jongeren gemiddeld 1400 euro schuld heeft. In de categorie 21 en ouder heeft zelfs een op de drie een schuld van 4500 euro. Het geld gaat op aan leuke dingen: uitgaan, kleding, de mobiele telefoon en brommers. 49 procent staat in het krijt bij familie, 35 procent bij een bank en 23 procent bij vrienden en kennissen.