GRONINGEN - De Informatie Beheer Groep (IBG), de waakhond van de studiefinanciering, gaat deze zomer schoon schip maken onder studenten die op twee adressen staan ingeschreven. Studenten die op juli nog steeds ingeschreven staan op het ouderlijk huis, maar wel een 'uitwonende' beurs genieten, raken die automatisch kwijt. Dat heeft een woordvoerder van de IBG dinsdag laten weten.

Uit een controle van de adresgegevens van uitwonende eerstejaarsstudenten met de gemeentelijke basisadministratie bleek begin dit jaar bijna 5 procent over dubbele adresgegevens te beschikken. Het gaat om 4830 studenten op een totale groep van .799 eerstejaars.

Het zijn vooral studenten die zich op een ander adres inschrijven om zo een hogere studiebeurs te ontvangen dan studenten die nog thuis wonen. Uitwonende studenten krijgen 140 euro per maand meer dan thuiswonende.

Nog één kans

In mei volgt een nieuwe controle over de maand april. Studenten die dan nog steeds over dubbele adresgegevens beschikken, krijgen dan een brief waarin zij tot 1 juli de tijd krijgen om de zaak recht te trekken. Gebeurt dat niet, dan wordt hun beurs omgezet in een inwonende beurs.

Interstedelijk Studenten Overleg

Met ingang van 1 april is de wet van kracht die de koppeling tussen de gegevens van de IBG en de gemeentelijke basisadministratie uitvoert. Studentenorganisaties zijn verbolgen over de nieuwe regeling. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt dat studenten die zich niet correct hebben ingeschreven bij de gemeente, dit hebben gedaan wegens de grote kamernood, niet om een grotere beurs op te strijken.

Het gaat volgens het ISO vooral om studenten die wel op kamers wonen, maar die zich niet van hun huisbaas op dat adres mogen inschrijven. Het ISO overweegt juridische stappen te nemen om het gelijk van de studenten te bewijzen.

Landelijke Studenten Vakbond

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dupeert de wet studenten buiten hun schuld. "Woningnood is een feit en wordt door het falen van de overheid steeds dringender. Toch komt de overheid 1 april met wetgeving die het voor studenten moeilijker maakt om een kamer te vinden", stelt LSVb-voorzitster N. van der Meij.

De SP, D66 en GroenLinks hebben dinsdag vragen gesteld of het kabinet zicht heeft op de gevolgen die de koppeling heeft gehad op de beschikbaarheid van studentenhuisvesting. Beide partijen vinden dat kabinet meer maatregelen nemen om de kamernood onder studenten op te lossen. GroenLinks wil hiervoor onder meer de Huursubsidiewet aanpassen.