DEN HAAG - Verzekeraars willen hun jaarlijkse pensioenopgave begrijpelijker maken. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars donderdag gemeld.

Het verbond onderzoekt of duidelijker vermeld kan worden hoeveel euro werknemers krijgen op hun 65e jaar. Bovendien kan worden gemeld of mensen een pensioentekort hebben: dat wil zeggen dat ze minder pensioen krijgen dan 70 procent van hun laatste brutoloon.

Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat de meeste mensen hun pensioenopgave nu niet begrijpen. "Logisch, de pensioenleeftijd is voor velen ver weg", aldus een woordvoerder. "Het is niet het eerste waar je aan denkt als je 's ochtends wakker wordt".

Volgens het verbond heeft bijna iedereen een pensioentekort. "Je moet eigenlijk veertig jaar bij dezelfde baas werken om in aanmerking te komen voor 70 procent van het laatste loon", aldus de woordvoerder. Aanvullende pensioenregelingen blijken vaak niet voldoende. "Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen een tekort heeft."

De verzekeraars erkennen dat ze een belang hebben bij de vermelding van het pensioentekort op de jaaropgave. Als mensen extra geld storten voor hun oudedagvoorziening, halen ze meer omzet binnen. Het verzekeraarverbond bepleit al langer om ruimere fiscale mogelijkheden voor mensen om pensioenen op te bouwen, vooral voor gescheiden en herintredende werknemers die bovengemiddeld vaak een pensioengat hebben.

Het verbond kondigde eerder ook een plan aan voor een pensioenregister. Daar zou iedere burger kunnen zien hoe het met zijn pensioen is gesteld. Onderzocht wordt nog wie dit register kan beheren en betalen.