DEN HAAG - De Belastingdienst verruimt de aftrekposten voor Nederlanders die alimentatie betalen. Werknemers die een deel van hun inkomen in het buitenland verdienen, mogen hun hele alimentatie in Nederland als aftrekpost indienen.

Dat bleek woensdag uit een brief van de directeur-generaal voor fiscale zaken van het ministerie van Financiën, M. Brabers. Voorwaarde is wel dat de alimentatie niet als aftrekpost kan worden opgevoerd in het betreffende buitenland. Ook geldt de nieuwe regel alleen voor mensen die hun buitenlandse inkomen uit lidstaten van de Europese Unie of uit Zwitserland en Noorwegen halen.

De aanpassing van de belastingregel is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Het ministerie van Financiën besloot in 2001 dat Nederlanders die een deel van hun loon in het buitenland verdienen, hun alimentatie gedeeltelijk ook in dat land van de belasting moeten aftrekken. Het hof heeft dat onderdeel van de Belastingwet eind december gekraakt.

De uitspraak van het hof kan gevolgen hebben voor onder anderen grensarbeiders en werknemers die hun baan in Nederland hebben verruild voor werk in het buitenland.