HEERLEN - ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, moet gepensioneerden meer te vertellen geven. Dat is het gevolg van het vrijdag ondertekende nieuwe convenant tussen sociale partners en ouderenbonden.

Het fonds voor de overheidssector had in het oude convenant nog een uitzonderingpositie, evenals PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector. PGGM liet vorige week weten maatregelen te treffen.

ABP zal het convenant volgen, aldus een woordvoerder vrijdag. Het bestuur moet daarover in de eerst volgende vergadering eind maart een besluit nemen. Momenteel heeft ABP een raad van advies van 72 leden, van wie 35 de werknemers vertegenwoordigen en 33 de werkgevers. Gepensioneerden hebben vier zetels. In de deelnemersraden waarover in het convenant wordt gesproken, zitten alleen actieve en niet-actieve deelnemers. De werkgevers ontbreken. ABP wil uitzoeken hoe die ook een plaats kunnen krijgen.

Van ABP krijgen 650.000 gepensioneerden een uitkering. Verder waakt het fonds over het vermogen van één miljoen ambtenaren en .000 oud-ambtenaren. Het beheerd vermogen van ABP bedroeg eind vorig jaar 135 miljoen euro.