VOORBURG - Per huishouden stond er eind 2002 gemiddeld 24.000 euro op de spaarrekening, aanzienlijk meer dan de jaren daarvoor. Tien jaar geleden had een gemiddeld huishouden nog 15.000 euro. Vooral de laatste twee jaren is er veel geld op een spaarrekening gezet.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat Nederlandse huishoudens in 2002 totaal 9,1 miljard euro meer hebben overgemaakt naar hun spaarrekening dan dat ze hebben opgenomen.

Het meest werd gespaard in de maanden januari, mei en juni. Dit heeft te maken met de dertiende maand en het vakantiegeld dat werknemers rond deze maanden uitbetaald krijgen. In november werd juist ontspaard. In deze maand nemen Nederlanders doorgaans geld van de spaarrekening op wegens de dure decembermaand.

Dat steeds meer geld naar spaarrekeningen is gevloeid, komt volgens het CBS doordat Nederlanders veel minder geld in aandelen steken dan voorheen. Sinds het hoogtepunt van de beurs op 4 september 2000 bedraagt eind 2002 de waardevermindering van het gemiddelde aandelenpakket 64 procent.