AMSTERDAM - TPG is er verbaasd over dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's overweegt zijn kredietstatus te verlagen wegens gestegen pensioenlasten. Een woordvoerder van het post-, logistiek- en expressbedrijf zei maandag in een reactie dat daar geen aanleiding voor is.

"Er is geen verandering in onze financiële situatie, inclusief de pensioensituatie, die daar aanleiding voor geeft", aldus de woordvoerder van de Nederlandse onderneming. Volgens hem heeft Standard & Poor's in de gesprekken met TPG ook van zijn kant steeds laten weten dat er geen reden is "op een andere manier naar ons bedrijf te kijken".

TPG komt 20 februari met de jaarcijfers. Bij die gelegenheid zal het concern uitgebreider op de kwestie ingaan.

TPG is een van de twaalf Europese bedrijven die door Standard & Poor's op de zogenoemde 'credit watch' is gezet. Behalve TPG staan onder meer Rolls-Royce, Deutsche Post, Portugal Telecom en ThyssenKrupp op de lijst van de kredietbeoordelaar.

De 'rating' van de twaalf bedrijven wordt daadwerkelijk verlaagd als de aandelenmarkten hun neerwaartse trend vervolgen.

Overleg

Standard & Poor's overlegt de komende weken met de bedrijven over een mogelijke verlaging van de kredietstatus. Een verlaging brengt met zich mee dat concerns verschaffers van vreemd vermogen meer rente moeten betalen.

De aankondiging van Standard & Poor's was afgelopen vrijdag al van invloed op de koersontwikkeling van TPG. Het aandeel verloor ,8 procent op de beurs in Amsterdam. In de maandagochtendhandel stond TPG 1 procent lager.