UTRECHT - De meeste mensen stoppen hun vrijgekomen spaarloon en premiespaargeld opnieuw op een spaarrekening. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldde dat vrijdag. Het instituut baseert zich op 1365 reacties half januari op de websites van het Nibud, het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Bij vele werknemers is in januari een veel groter bedrag aan spaarloon vrijgekomen dan voorgaande jaren. Dat komt omdat het kabinet de belastingvriendelijke regeling heeft ingeperkt. Totaal gaat het om enkele miljarden euro's.

Ongeveer 55 procent van degenen die een bedrag ontvangen, zet het geheel of gedeeltelijk op een spaarrekening; 16 procent gebruikt het om schulden te verminderen en 3 procent gebruikt het voor vervroegde aflossing van de hypotheek.

Daarnaast besteedt 16 procent het geld geheel of gedeeltelijk voor specifieke aankopen (vakantie, meubels, verbouwing), 5 procent aan het gewone huishouden, 5 procent doet er iets anders mee (zoals beleggen) en 8 procent weet het nog niet. Het totale percentage is meer dan 100, omdat mensen het bedrag aan meerdere doelen besteden.

Van de ondervraagden vindt 80 procent dat de spaarregelingen eigenlijk niet moeten worden afgeschaft. Ze vinden de regelingen wel een makkelijke manier van sparen. Bijna 40 procent denkt niet meer te sparen als deze regelingen verdwijnen.

Het Nibud vreest dat juist lagere inkomens geen geld meer opzij zetten, omdat zij daarvoor te weinig geld overhouden. De stichting is, samen met de spaarders, een groot voorstander van handhaving van de fiscale spaarregelingen.