MADRID - De vakcentrale FNV gaat het CAO-overleg in typisch mannen- en vrouwenberoepen vergelijken. De vakcentrale hoopt zo er achter te komen of hier een oorzaak ligt bij het aanhoudende verschil tussen mannen- en vrouwensalarissen.

"De CAO-onderhandelaars gaan allemaal met hetzelfde pakket eisen op pad, maar ze komen met andere uitkomsten terug. We willen nu eens meevoelen in de buik van de onderhandelaars hoe de processen zich afspelen", aldus vice-voorzitster K. Roozemond van de FNV vrijdag tijdens een conferentie van vakcentrales in Madrid.

Volgens Roozemond blijft er een onverklaarbaar verschil van 5 à procent tussen mannen- en vrouwenlonen bestaan. Terwijl er volgens haar dan al rekening is gehouden met aanwijsbare oorzaken als de gemiddeld kortere werkweek van vrouwen. De FNV gaat alle onderhandelaars nog eens herinneren aan de manieren om het loononderscheid te bestrijden, namelijk met checklisten en handboeken.

De FNV-bestuurster merkt dat het onderwerp in Nederland niet sterk leeft, ook niet bij vrouwen. "Vaak is er een soort ongeloof. Vrouwen denken: we leven in Nederland, daar is geen ongerechtvaardigd onderscheid. Maar dat is er dus wel."

Vrouwen blijken zich bij loonverschillen alleen te storen aan duidelijker aanwijsbare discriminatie, aldus Roozemond. Bijvoorbeeld als een vrouw voor hetzelfde werk minder betaald krijgt dan haar mannelijke collega.

Naast het eigen onderzoek pleit de FNV'ster voor scherpere regels. Ondernemingsraden moeten meer mogelijkheden krijgen om het beloningsbeleid te beïnvloeden. Werkgevers zouden dan ook verplicht moeten zijn om ondernemingsraden alle relevante looncijfers te geven.