Kabbelende komedie met John Turturro en Woody Allen lijkt een film van Allen, maar Turturro deed de regie.

John Turturro is vooral bekend als acteur -  zie diverse Coen Brothersfilms zoals Barton Fink, The Big Lebowski en O Brother, Where Art Thou - maar hij is ook regisseur.

Niet dat hij erg productief is: in de afgelopen 22 jaar maakte hij vijf films, waarvan de scabreuze musical Romance & Cigarettes (2005) met Kate Winslet, James Gandolfini en Susan Sarandon de meest bekende is.

Woody Allen is daarentegen heel productief als regisseur, met één film per jaar, maar hij is als acteur juist steeds minder te zien. Dus is het best aardig dat in Fading Gigolo op het eerste gezicht de rollen enigszins zijn omgedraaid: Turturro schreef het script en deed de regie, Allen en Turturro zelf hebben de hoofdrollen.

Oneerbaar voorstel

Maar zodra aan het begin van de film een jazzdeuntje klinkt onder beelden van New York ademt de film de onmiskenbare sfeer uit van een Woody Allen-film.

Dat geldt ook voor de toon van deze luchtige zedenkomedie: het is een tikje ondeugend verhaal dat zich afspeelt in de betere kringen van Manhattan. Boekhandelaar Murray (Allen) moet zijn zaak sluiten en doet de bevriende bloemist Fioravante (Turturro) een oneerbaar voorstel.

Bekijk de trailer:

Triootje

Murray is namelijk benaderd door een bevriende arts (Sharon Stone) met de vraag of hij een mannelijke vrijwilliger weet voor een triootje met haar vriendin (Sofia Vergara). Murray dacht meteen aan Fioravante, terwijl de timide bloemist van 50+ niet de meest voor de hand liggende kandidaat is. Maar door geldnood gedwongen duikt hij met de vrouwelijke arts in bed, en zeer tot haar genoegen.

Dat is het begin van een nieuwe carrière van Fioravante als gigolo, waarbij de vlotter gebekte Murray als zijn pooier optreedt. Het leidt tot komische misverstanden die behoorlijk belegen aandoen; het is alsof je naar een Woody Allen-film uit de jaren zeventig zit te kijken. Het is bijna niet voor te stellen dat dezelfde Turturro tien jaar terug de expliciete sekskomedie Romance & Cigarettes maakte.

Wat de film boven het niveau van een kabbelende klucht uittilt is de rol van Vanessa Paradis, die een depressieve joodse weduwe speelt. Ze doet dat op een wijze die eerder in een drama lijkt te horen, maar het is juist díe zwaarte die de vederlichte komedie nog een beetje gewicht geeft. De volgende keer moet Allen maar weer achter en Turturro voor de camera plaatsnemen.

Te zien in 30 zalen