Noorwegen en Duitsland, heden en verleden, nazi's en de Stasi; Zwei Leben is een cocktail die vooral liefhebbers van Scandinavische trillers zal aanspreken.

De schrijfster van het boek, Hannelore Hippe, baseerde zich op feiten. Bekend is bijvoorbeeld, dat SS Reichsführer Heinrich Himmler in 1935 Lebensborn oprichtte.

Gedreven door hun theorieën over raszuiverheid verzamelden de nazi's ongeveer 12.000 'puur Arische' kinderen in Lebensborn-tehuizen in Duitsland.

Vooral populair waren de kinderen van Duitse soldaten en Noorse moeders. Na de oorlog werden die moeders vaak beschouwd als "moffenhoeren" en hun hoogblonde Viking-kroost als "de kinderen van de schaamte". Ook het tweede deel van de plot van Zwei Leben is op feiten gebaseerd, maar moet een verrassing blijven.

Pijnlijk verleden

Katrine Evensen (de uitstekende Juliane Köhler, bekend van Aimée & Jaguar) is zo'n Lebensborn-kind. Na de oorlog wist ze uit Duitsland te ontsnappen en zich met haar moeder te herenigen. Nu leidt ze een eenvoudig bestaan in Noorwegen met haar man, een onderzeebootkapitein, en haar moeder, dochter en kleinkind.

Het is een pijnlijk verleden, en je begrijpt dus wel dat ze niet graag wil praten met de jonge advocaat die vecht voor eerherstel van de Lebensborn-kinderen. Langzaam maar zeker wordt echter duidelijk dat Katrine ook een ándere reden heeft om het verleden niet te willen oprakelen.

Bekijk de trailer:

Mysterieus telefoongesprek

Regisseur George Maas start de film als een heuse spionagethriller. 1990, kort na de hereniging van Duitsland: een vrouw steekt de grens over, verkleedt zich in een openbaar toilet, doet een pruik op en probeert vervolgens elk spoor te vernietigen dat kan leiden naar SS-weeshuis Sonnenwiese en zuster Hiltrud Schömer.

Dat is de kracht van het scenario van Zwei Leven. Beetje voor beetje wordt de waarheid aan ons onthuld, en vaak komt de raadselachtige scène of wending eerst: Wat betekent dat mysterieuze telefoongesprek? Waar gaan die flashbacks in korrelige, blauw uitgeslagen archiefbeelden over? Wie is Hugo?

Kwaliteitsthriller

Het is de verdienste van Maas en zijn hoofdrolspeelster dat Zwei Leben ook dramatisch werkt. We weten - dat is de essentie van het verhaal - eigenlijk helemaal niets van Katrine Evensen, en tóch leven we met haar mee. Je kunt voelen hoe het verleden op haar drukt, hoe graag ze haar kleine geluk zou behouden.

Voormalig Ingmar Bergman-actrice Liv Ullman is, zo zwijgzaam als ze in deze rol is, aangrijpend als Katrines moeder. Een kwaliteitsthriller: spannend, niet omdat er voortdurend geschoten en gerend wordt, maar omdat er échte mensenlevens op het spel staan.

Te zien in 12 zalen

Lees alle filmrecensies