Vierde Transformersfilm overtreft alle vorige in lengte, lawaai én stompzinnigheid. Met Mark Wahlberg en Stanley Tucci.

Ook bij de vierde film in de Transformers-serie deed zich in de VS hetzelfde verschijnsel voor als bij de vorige drie: de critici vonden het een puinhoop, maar het publiek lustte er wel pap van.

Waarop Bay weer eens verklaarde dat hij films voor het publiek maakt en niet voor filmrecensenten, want Bay is niet in zijn eerste cliché gestikt. Alsof recensenten geen (goede) actiefilms (Edge of Tomorrow) kunnen waarderen

In Nederland zal de scheiding der geesten niet anders zijn, waarmee deze recensie in feite bij voorbaat overbodig is: Bays films zijn critic proof, het maakt niet uit wat recensenten ervan vinden. En de zuurpruim die ze niet goed vindt heeft "vast nooit met Transformers-speelgoed mogen spelen van zijn ouders" - een lachwekkend verwijt dat deze recensent naar zijn hoofd kreeg na de negatieve recensie van de eerste Trafo-film op NU.nl.

Blikschade

Toch roept de plicht, dus hieronder een poging Transformers: Age of Extinction te duiden. Het uitgangspunt is bekend voor de fans: twee groepen buitenaardse robots, de Transformers, bestrijden elkaar. De goede, de Autobots, staan onder leiding van Optimus Prime; de slechte, Decepticons, worden geleid door Megatron. Al drie films lang bestrijden ze elkaar op aarde, met schroothopen vol blikschade als resultaat.

Na een proloog waarin blijkt dat de dinosauriërs ooit door Transformers werden uitgeroeid (weer wat geleerd) gaat de film naar het heden. Chicago werd in de vorige film deels in de as gelegd door de Transformers, die in deze 9/11-sfeer als ongewenste vreemdelingen worden gezien - ook de goede.

Uitvinder en schroothoophandelaar Cade Yeager (Mark Wahlberg, met bril) stuit echter in een verlaten bioscoop op Optimus Prime, en knapt hem op.

Bekijk de trailer:

Schmieren

De CIA (vertegenwoordigd door een schmierende Kelsey Grammer) en een dubieuze firma genaamd KSI (met een al even hard schmierende Stanley Tucci als baas) maken echter jacht op Optimus Prime, en daarmee op Yeager en zijn dochter en vrienden. Dat is de opzet voor een reeks achtervolgingen, ontploffingen en andere actiescènes die worden uitgesmeerd over een lengte van twee uur en drie kwartier - ver voorbij de pijngrens.

Dat Bay geen maat kan houden was al bekend, maar het blijft jammer dat hij nog steeds filmt als een puber. Logica wordt opgeofferd aan actie (ook scènes die midden op de dag spelen bevatten een shot van de ondergaande zon), vrouwen zijn bij voorkeur lekkere wijven en grappen kunnen niet plat genoeg zijn.

Transformers: Age of Extinction is een belediging voor iedereen met een IQ boven de 80, maar laat dat de puber in u vooral niet weerhouden.

In 126 zalen te zien.