Sean verruilt The Mob voor een nieuwe danscrew, in een nieuwe stad, voor een nieuwe wedstrijd. Ach, zolang er maar gedanst wordt.

Sean (Ryan Guzman) was er niet eens bij in het begin. Hij dook voor het eerst op in het lekker energieke deel dat in Nederland werd uitgebracht als Step Up 4: Miami Heat.

Channing Tatum, die in 2006 de hoofdrol speelde in de eerste Step Up, is ondertussen doorgestoten naar nog veel grotere bekendheid.

Moose uit Step Up 2, 3 en 4, Camille uit deel 1 en 3, Eddy (4) en Jason (3 en 4) zijn wel weer van de partij. Wat dat betreft maakt deze nieuwe film de titel helemaal waar: All In. Het grappigste is nog wel dat het hoofdpersonage van Step Up 2: The Streets, Andie (Briana Evigan), nu het liefje wordt van Sean.

Danscontract

Dansen is leuk, maar er je brood mee verdienen is zwaar. Aan het begin van Step Up 5 moeten Sean en de andere leden van The Mob erkennen dat een carrière in L.A. nog iets te hoog gegrepen is. Teleurgesteld keren de meesten terug naar Miami. Alleen de koppige Sean blijft achter. Hij kan net rondkomen van een schoonmaakbaantje in een dansschool.

Wanneer Sean hoort van The Vortex, een nieuwe danswedstrijd, laait de hoop weer op. Als je wint verdien je een danscontract in Las Vegas. Stel je voor: drie jaar lang full-time dansen! Sean verzamelt een nieuwe crew om zich heen, LMNTRX. Ze moeten het opnemen tegen de arrogante favorieten The Grim Knights en… The Mob!

Battlen

Sean moet dus battlen tegen zijn oude crew en zijn beste vriend Eddy (Misha Gabriel). Dat klink helaas spannender dan het werkelijk is. Net zoals Seans concurrentiestrijd met Andie over het leiderschap van LMNTRX weinig voorstelt, of Moos’ worsteling met de vraag of hij de stabiliteit van een baan wel moet opgeven voor een danscarrière.

Dat je nauwelijks meeleeft met Sean en zijn nieuwe crew ligt dus voor een groot deel aan het scenario dat geen enkel conflict of dilemma op de spits drijft of origineel uitwerkt. Het heeft natuurlijk ook te maken met de acteurs, die toch minder goed acteren dan dat ze dansen. Alleen in de humoristische openingsscène sprankelt het.

Magic

Zelfs op dansvlak stelt Step Up 5 een beetje teleur, zeker vergeleken met de mooi bedachte en energiek gedanste flashmob-scènes van het vorige deel. Het dansje van Sean en Andie in eighties-stijl is nog wel aardig, maar in het eerste uur maken eigenlijk alleen de heftige en sexy battle moves van The Grim Knight echte indruk.

Na afloop van de spectaculaire finale met de voorspelbare uitslag, valt iedereen in de armen van zijn geliefde: zelfs de lange robot-man en de b-boys tweeling. "There is a magic that happens when you dance," zegt Sean aan het begin van Step Up 5: All In. Zeker, maar die magie begint bij verrassing en die ontbreekt hier.

In 100 zalen te zien.

Lees alle filmrecensies