Bep Brul, Fats, Mevrouw De Haas, Dr. Doolittle en De Majoor zijn terug. De tweede Loenatik-film is opnieuw prettig gestoord.

Zevenentwintig afleveringen telde de komische televisieserie over de knotsgekke bewoners van de psychiatrische inrichting Zonnedael.

De populaire kinderserie liep van 1995 tot 2001. Een jaar later verscheen, ter afsluiting, Loenatik, de Moevie die de Gouden Kalf publieksprijs won.

Nu zijn ze dus terug. Karen van Holst-Pellekaan en Martin van Waardenberg, twee van de hoofdrolspelers, schreven opnieuw het scenario. Dat doen ze heel slim, want tussen alle kinderlijk leuke grappen door zorgen ze er ook voor dat je echt gaat houden van die vijf vriendelijke malloten.

Plaats delict

Loenatik, te gek! begint spannend. Zuster Ten Hoeve (Jacqueline Blom) wordt op klaarlichte dag ontvoerd! Na de sluiting van Zonnedael zijn alle voormalige bewoners "teruggekeerd in de maatschappij", maar de ontvoering van hun favoriete verpleegster brengt ze weer bij elkaar. Ze moeten en zullen haar terugvinden.

De Majoor (Van Waardenberg) doet op de plaats delict meteen met veel bombarie een sporenonderzoek, terwijl Bep Brul (Van Horst Pellekaan) een mooie stoepkrijttekening maakt. Ze gaan naar het politiebureau voor een (beetje vreemde) compositietekening van de ontvoerder… Ze doen een oproep op televisie…

Marteling

En natuurlijk laten ze overal een enorme chaos achter. Hilarisch is bijvoorbeeld de scène waarin ze een onschuldige jazzmuzikant 'martelen' om informatie van hem los te krijgen: ze kietelen hem, bestrooien hem met peper zodat hij moet niezen en - het gaat van kwaad tot erger - stoppen twee bevroren frietjes in zijn neus!

Het is dierenvriend Dr. Doolittle (Johan Buijsman, aan het begin van de film staat hij in de fabriek huilend kipfilet in te pakken) die zuster Ten Hoeve op het spoor komt. De Majoor, Bep, de vreselijk lange Mevrouw De Haas (Catharina Haverkamp ) en nep-invalide Fats (Dick van den Toorn) snellen toe, op spectaculaire wijze.

Verkleeddoos

Het goede is, dat al die kluchtige typetjes ook een verrassende andere kant hebben. Bep is geobsedeerd door trouwen en "zoenen met kwijl", maar ze is ook heel erg lief voor de anderen wanneer die getroost moeten worden. De Majoor blijkt toch veel meer gezag te hebben dan je zou verwachten.

Wat er met zuster Ten Hoeve gebeurd is, verklappen de makers vrijwel onmiddellijk. Dat maakt het verhaal wat minder spannend, maar je krijgt er een leuke en schattige verrassing in de finale voor terug. Echt zo'n film waarbij je kinderen na afloop kraaiend van de pret de verkleeddoos induiken.

Te zien in 53 zalen.

Lees alle filmrecensies