Nog meer Vikings, draken en 3D luchtcapriolen in het vervolg op de digitale animatiefilm uit 2010.

En daar blijft het niet bij, want het derde deel staat al aangekondigd voor juni 2016.

Cressida Cowell, de schrijfster van de kinderboeken waarop de films zijn gebaseerd, publiceerde dit jaar overigens al het twaalfde deel, The Incomplete Book of Dragons.

Boeken en films verschillen, maar het is wel duidelijk dat DreamWorks Animation met How to Train Your Dragon een succesvolle franchise toevoegde aan het rijtje Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar. De 3D animatie in dit tweede deel is - je verwacht eigenlijk al niet anders - opnieuw heel fraai.

Gemaskerde drakenrijder

De tweede film speelt zich vijf jaar na het eerste avontuur af. Vikings en vuurspuwende draken leven nu gemoedelijk samen, al moet er af en toe nog wel een brandje worden geblust. Onze jonge held Hiccup heeft net van zijn vader Stoick te horen gekregen dat hij hem moet opvolgen als stamhoofd.

Hiccup twijfelt. Maar wanneer er een mysterieuze gemaskerde drakenrijder opduikt en de gewelddadige Drago Bloodvist de vrede bedreigt, bewijst Hiccup opnieuw zijn slimheid en moed. Met een beetje hulp van vriendinnetje Astrid en zijn aanhankelijke drakenvriend Toothless, natuurlijk.

Vliegende vuurspuwers

Hiccup ontmoet aan het begin van het verhaal enkele drakenjagers die hun “quota moeten halen”. Dat sommige draken, vooral de zogenaamde Alpha’s, doen denken aan met uitsterven bedreigde olifanten of walvissen, zal ook geen toeval zijn. Toch is de ecologische boodschap niet overheersend.

Wat vooral de boventoon voert is het plezier in al die vliegende vuurspuwers. Daar is How To Train Your Dragon 2 het sterkst in: Toothless is een aandoenlijk wezentje, de Alpha’s zijn indrukwekkende oerdraken en de talloze zweef- en vliegscènes zijn om bij weg te dromen.

Bekijk de trailer: 

Ontroerend moment

Daar had wel een iets minder overbekend verhaaltje bij gemogen. De hereniging van Hiccup en zijn stoere Vikingvader met hun verloren gewaande moeder en vrouw is een mooi en ontroerend moment. Jammer dat daarna weer alle aandacht wordt opgeëist door die kwade, maar erg voorspelbare Drago Bloodvist,

De Engelstalige versie is ingesproken door onder anderen Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera en Cate Blanchett. In de Nederlandse versie horen we onder meer Patrick Martens, Terence Schreurs, Géza Weisz, Tygo Gernandt en Thekla Reuten.

Te zien in 211 zalen (NL en OV).

Lees alle filmrecensies.