Geslaagde opvolger van de baanbrekende en bottenbrekende Indonesische actiefilm The Raid. Met opnieuw Iko Uwais als undercover agent Rama.

Met The Raid (ook bekend als The Raid: Redemption, en onder de oorspronkelijke titel Serbuan Maut) zette de in Wales geboren regisseur  Gerateh Evans drie jaar terug een genre op de kaart dat voor de meeste Westerse bioscoopgangers volkomen nieuw was: de Indonesische actiefilm.

De bestorming door een SWAT-team van een flatgebouw vol gangsters leverde een spectaculaire film op vol duizelingwekkende martial arts-confrontaties.

The Raid, gemaakt voor iets meer dan een miljoen dollar, kon qua actie en spektakel gemakkelijk wedijveren met Hollywoodproducties van 100 miljoen dollar en was dan ook terecht een groot succes. Evans is nu terug met het onvermijdelijke vervolg, The Raid 2. Ook hoofdpersoon Rama keert terug, want The Raid 2: Berandal gaat verder waar de eerste film eindigde.

Infiltreren

Undercover agent Rama (Iko Uwais) vocht zich in de eerste The Raid letterlijk naar boven in het belaagde flatgebouw, als de Aziatische evenknie van John McClane uit Die Hard. In het vervolg moet hij infiltreren in een gangsterbende door zich te laten opsluiten in een gevangenis, bij de zoon van een Japanse gangsterbaas. Voordat hij diens vertrouwen heeft gewonnen gaat er een hoop tijd overheen - jaren waarin Rama geen contact mag opnemen met zijn gezin.

Ook de film zelf neemt de tijd, want aanvankelijk is er nauwelijks actie. Maar met een sensationeel moddergevecht op de binnenplaats van de gevangenis krijgen de bezoekers van The Raid 2 vervolgens waar ze voor kwamen. Ook later in de film zijn er gevechten waarvoor de martial arts fan op het puntje van zijn stoel zal gaan zitten, zoals een confrontatie in de metro tussen een groepje gangsters en Hammer Girl, gewapend met twee klauwhamers.

Bekijk de trailer:

Charisma

The Raid 2 is gewelddadig maar ook sierlijk: de zorgvuldige gechoreografeerde gevechten stijgen ver uit boven dom bottenbreekwerk. Daar komt bij dat Rama als introverte doch charismatische antiheld de film diepgang geeft: hij lijdt er zichtbaar onder dat hij geen contact mag opnemen met zijn vrouw en kind. En hij kan onmogelijk ongehavend uit de strijd komen, als hij die al overleeft.

Evans maakt in The Raid 2 gebruik van meer locaties, zoals autosnelwegen en nachtclubs. Daarmee is de film afwisselender dan de eerste The Raid, al mist hij wel het claustrofobische gegeven dat die film zo bijzonder maakte. Enige voorkennis van de eerste film is wel vereist, maar The Raid 2 zal toch vooral publiek trekken dat de eerste film ook zag. En deze fans zullen zeker niet worden teleurgesteld.

In 13 zalen te zien.

Lees alle filmrecensies.