Mooi gemaakte jeugdfilm over twee Limburgse vrienden die in hun dorp te maken krijgen met de oorlog.

Aan Nederlandse oorlogsfilms geen gebrek: vrijwel elk aspect is de laatste halve eeuw belicht, van Soldaat van Oranje tot Zwartboek.

De laatste jaren woorden er vrijwel alleen nog oorlogsfilms gemaakt voor een jeugdige doelgroep: van Oorlogswinter tot Snuf de hond in Oorlogstijd. Ook Oorlogsgeheimen richt zich op de jeugd vanaf zes jaar, maar zonder kinderachtig te zijn.

Regisseur Dennis Bots werkte na het succesvolle Achtste Groepers Huilen Niet opnieuw samen met Karen van Holst Pellekaan, die zich voor haar script baseerde op de gelijknamige bestseller van Jacques Vriens.

Cowboytje

De film speelt in de zomer van 1943, al wordt dat jaartal nooit genoemd. Het is dus oorlog, maar daar merken Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers) weinig van.

Ze spelen cowboytje in de bossen en verstoppertje in een mergelgrot. De om belastingtechnische redenen in België en Luxemburg opgenomen film speelt in Limburg, hoewel er geen woord Limburgs klinkt.

Maar dat stoort niet echt; wel zal die grot een dankbare rol in de film spelen.

NSB

De oorlog komt dichterbij wanneer Lamberts broer bij de Jeugdstorm gaat, de jeugdafdeling van de NSB. Lambert, die ook nog een klompvoet heeft, wordt vanwege zijn foute broer én vader voor landverrader uitgescholden. Intussen doen de ouders en broer van Tuur ook geheimzinnig. Wanneer Tuur wil vertellen dat er zich iemand in de grot schuil houdt sust zijn vader hem de mond, tot frustratie van Tuur.

Wanneer er een nieuw meisje in de klas arriveert, Maartje (Pippa Allen), zorgt dat voor jaloezie tussen de twee vrienden. Eerst trekt ze meer met Lambert op, later meer met Tuur. Wat de twee vrienden niet weten is dat ook Maartje een geheim met zich meedraagt.

Dat ze uit 'het westen' komt, donker haar heeft en triest naar een voorbij rijdende trein kijkt hebben ze niet in de gaten, maar de kijker heeft zo zijn bange vermoedens.

Bekijk de trailer:

Schoonheidsfoutjes

Oorlogsgeheimen is mooi gemaakt, al heeft de film ook schoonheidsfoutjes. Maartje ziet er wel heel joods uit. Dat de jongens dat niet door hebben is begrijpelijk, maar de volwassen dorpsgenoten zouden het wel moeten zien.

Ook verdwijnen personages zodra dit het script uitkomt (Tuurs tante en zus, de ondergedoken soldaat) en vergeet Lambert soms te hinken met zijn klompvoet.

Maar de jonge doelgroep zal zich daar niet aan storen: die zien gewoon een spannende film over twee gewone jongens in een ongewone tijd. Het niveau van het vergelijkbare Oorlogswinter (2008) wordt echter niet gehaald.

In 120 zalen te zien.

Lees alle filmrecensies