Mislukt gedachtenexperiment oogt als een kruising tussen een toeristische folder en Expeditie Robinson. Met James D'Arcy.

Altijd handig wanneer een land of stad de rode loper uitrolt voor een filmploeg: de crew kan zijn gang gaan en de gastheer krijgt er gratis publiciteit door.

Zo komt Amsterdam uitgebreid in beeld in het tienerdrama The Fault in Our Stars, dat momenteel de best bezochte film in de VS is. Gratis stadspromotie! Bij The Philosophers is de balans helaas doorgeslagen.

The Philosophers speelt op een exclusieve internationale school in Jakarta, waar twintig leerlingen hun laatste les filosofie krijgen van de gedreven leraar Mr Zimit (James D'Arcy).

Van Jakarta krijgen we een enkele straat te zien en het klaslokaal zelf lijkt in een studio te zijn gedraaid. Maar dat wordt in de rest van de film goedgemaakt met uitgebreide beelden van het schoons dat Indonesië te bieden heeft.

Bunker

Mr Zimit stelt zijn klas namelijk voor een gedachtenexperiment: wat als er een kernbom zou vallen en er in een bunker slechts plaats was voor tien personen? Wie zouden er mee mogen en waarom? De leerlingen krijgen via kaartjes rollen toebedeeld: de gelukkigen worden timmerman of elektricien (nuttig!), de ongelukkigen makelaar of wijnhandelaar. Het fictieve selectieproces kan beginnen.

Om de film interessanter te maken blijft de camera niet in de klas, maar staan de leerlingen plus leraar ineens tussen de tempels, alsof ze op een toeristisch tripje zijn. Wanneer de selectie heeft plaatsgevonden begeven de tien gelukkigen zich naar een bunker, die oogt als een uit tropisch hout opgetrokken boetiekhotel. Daar hoeven ze maar een jaar te zitten, want dan is volgens dit onrealistische experiment de fall-out alweer geweken.

Tropisch eiland

Het experiment wordt nog twee keer over gedaan, op andere pittoreske locaties, zoals een tropisch eiland. Leuk voor het Indonesisch Bureau voor Toerisme, maar intussen heeft deze variant op Expeditie Robinson geen enkele urgentie.

Dat ze na elk gedachtenexperiment weer zonder kleerscheuren in het klaslokaal zitten wekt evenmin de indruk dat er veel op het spel staat.

Bekijk de trailer:

Pretentieuze luchtbel

De filosofische insteek suggereert diepgang, maar intussen blijven de twintig perfect uitgelichte leerlingen zo plat als een dubbeltje.

Alleen de leraar is een intrigerende pestkop, maar we komen er nooit achter wat hem drijft. The Philosophers is een pretentieuze luchtbel, die hooguit tot zijn recht komt als inflight entertainment in het vliegtuig op weg naar Indonesië.

In tien zalen te zien.