"Dit is een oud verhaal." Hoofdrolspeelster Angelina Jolie en de bedenkers van Maleficent geven een leuke draai aan een overbekend sprookje.

Het verhaal van Doornroosje is het meest bekend in de versie die de gebroeders Grimm opschreven tussen 1812 en 1822.

Disney maakte ook een versie, in 1959, en wie die zag, zal zich vooral de akelige heks Maleficent herinneren, met haar groengele ogen, zwarte hoorns, cape en kraai.

Maar dat waren niet de eerste versies. In die van Charles Perrault uit 1697 dreigt Doornroosje, nadat ze is ontwaakt, alsnog opgegeten te worden. En in de oudste versie, die van Giambattista Basile uit 1634, doet de prins dingen met de slapende schoonheid die nu beslist niet geschikt worden geacht voor een kinderpubliek.

Spinnenwiel

Het aardige van déze nieuwe live-action versie van Disney is dat ditmaal de ‘slechte´ Maleficent de heldin van het verhaal is. Ze groeit op in het bos, heeft prachtige vleugels en een schitterend gewei en beleeft in haar jeugd een tedere romance met mensenkind Stefan. Maar helaas: Stefan verraadt haar, opdat hij koning kan worden.

Maleficent is letterlijk en figuurlijk gewond door het verraad. En het is dus best begrijpelijk dat zij het feestje komt verstoren wanneer men aan het hof de geboorte van prinses Aurora viert. Maleficent spreekt haar vloek uit: Aurora zal, na de prik van een spinnenwiel, voor altijd slapen. Alleen een echte liefdeskus kan haar wekken.

Cgi-snoepgoed

De variaties op het sprookje zijn soms subtiel, soms heel nadrukkelijk, en ze leiden tot een mooie nieuwe conclusie. Maar de wens om het in deze film anders te doen, leidt óók tot gekunsteldheid. Stefans verraad komt bijvoorbeeld erg uit de lucht vallen en het is ook een beetje raar dat Maleficent vrijwel meteen spijt heeft van haar vloek.

Dit is de eerste regieklus van Robert Stromberg, die veel visual effects-werk deed en Oscars won voor de art-direction van Alice in Wonderland en Avatar. Maleficent ziet er dus mooi uit, al kun je wel zien dat er veel voor een green screen is gewerkt en voegt al het cgi-snoepgoed weinig origineels toe aan het bekende sprookjesdecor.

Bekijk de trailer:

Duistere koningin

Met acteurs is Stromberg duidelijk minder ervaren. De kind-acteurs in het eerste deel van de film zijn ontzettend houterig. Sharlto Copley voegt, na één goede rol in District 9, een clichématig slechte koning toe aan zijn steeds teleurstellender filmografie. Sam Riley als Maleficents kraai Diaval, komt ook niet goed uit de verf.

Angelina Jolie is gelukkig wel heel goed op haar plaats. Heerseres over de elven, trollen en boomwezens van het bos. Een angstaanjagend silhouet in de mist. Een satanisch grinnikende duistere koningin - die tot haar eigen verbazing de liefde en het licht van haar jeugd weer terugvindt. In dat sprookje wil je wel geloven.

Te zien in 114 zalen.