Vermakelijke sf-versie van Groundhog Day waarin Tom Cruise keer op keer moet zien te overleven tijdens een aanval van aliens. Game over? Start over!

De laatste keer dat we Tom Cruise in de bioscoop zagen was vorig jaar, in een sf-film die omineus Oblivion (vergetelheid) heette met naast hem een actrice die vooral op haar fraaie uiterlijk leek gecast. Op de poster van Edge of Tomorrow zien we Cruise naast Emily Blunt, een actrice die je niet in een sf-film zou verwachten.

De doorsnee titel klinkt ook al weinig belovend.

Toch blijkt Edge of Tomorrow een uitermate vermakelijke en originele film, ook al speelt hij leentjebuur bij tal van films, van Saving Private Ryan tot Starship Troopers.

En vooral bij Groundhog Day, want Tom Cruise maakt steeds dezelfde dag mee. En laat dat nu net de dag zijn waarop hij als kanonnenvoer dient voor insectachtige aliens op een Frans strand. Keer op keer legt hij het loodje, zoals de slogan van de film al weggeeft: Live. Die. Repeat. Ofwel: game over? Start over!

Aliens

Voor zijn zich steeds herhalende nachtmerrie begint, is majoor Bill Cage (Cruise) een gladde PR-man van het Amerikaanse leger die in Londen bij een generaal langsgaat in de veronderstelling dat hij de komende oorlog moet verkopen.

Europa is bezet door aliens, en morgen begint de invasie op de stranden van Normandië. De ontzetting bij de ongetrainde Cage is groot wanneer hij mee moet vechten, als soldaat nog wel.

Starship Troopers

Het is erg vermakelijk om de Cruise uit Mission: Impossible hier te zien stuntelen met wapens waarvan hij de veiligheidspal niet kan vinden. Zijn soldatenmaatjes helpen hem niet, want hij is een deserteur en van drill sergeant Farell (Bill Paxton) hoeft hij ook geen medelijden te verwachten.

De Saving Private Ryan-achtige invasie tegen Starship Troopers-achtige aliens verloopt rampzalig - Cage legt het loodje nog voor de film een half uur oud is.

Bekijk de trailer:

Groundhog Day

Tot zijn verbazing wordt hij de volgende dag gewoon wakker op dezelfde plek, vlak voordat de drill sergeant hem komt ophalen. Wat blijkt: Cage kan de dag keer op keer overdoen, maar met de kennis van de dag ervoor. Zoals in een videogame, of zoals Bill Murray in Groundhog Day, maar Cage heeft een urgenter doel.

Want hij moet het etmaal niet alleen overleven, maar ook op een missie met de heldhaftige Rita (Emily Blunt).

Doug Liman maakte zes jaar terug het niet zo geslaagde sf-avontuur Jumper, waarin de hoofdpersonen van het ene werelddeel naar het andere konden ‘springen’.

In Edge of Tomorrow is de tijdreisgimmick beter uitgewerkt, en behalve spannend is de film ook grappig. Emily Blunt is uitstekend als de pittige Rita, die aliens met een kruising tussen een cricketbat en een machete te lijf gaat. Alleen jammer van de suffe titel; A Million Ways to Die was toepasselijker geweest maar ja, die titel was al ingepikt. 

In 116 zalen te zien.

Lees alle recensies