Komiek en regisseur Dany Boon stelt zich in zijn vierde film weer ontzettend aan. En Louis de Funès zou dat beslist leuk hebben gevonden.

Mais enfin, De Funès is al dertig jaar dood! Zeker in Frankrijk bewaart men nog goede herinneringen aan 'Rabbi Jacob' en de driftige gendarme uit Saint-Tropez.

De Funès' voorkeur voor Franse typetjes en pantomime leeft voort in Dany Boon, die in 2008 voor het eerst van zich deed spreken met Bienvenue chez les Ch’tis.

Twee jaar later speelde hij, tegenover Benoît Poelvoorde, de rol van - hoe kan het ook anders? - gendarme in Rien à déclarer. Met Les Ch'tis en de opnieuw erg woordspelige titel Supercondriaque is meteen het probleem van Boon wel duidelijk: het is allemaal wel héél erg Frans.

Aanstelleritis

Een hypercondriaque is wat wij hier een hypochonder noemen. En in een land waar Le Malade Imaginaire van Molière tot de klassiekers wordt gerekend, kan de aanstelleritis van Romain Faubert (Dany Boon) op een lach rekenen. Zijn huisarts Dimitri Zvenka wordt echter horendol van alle ingebeelde kwaaltje en klachten.

Dimitri komt uit de denkbeeldige Balkanrepubliek Tsjekistan, net als zijn zus Anna. Door een bizarre samenloop van omstandigheden is Romain gedwongen in de ongeschoren huid en de ongewassen kleren te kruipen van de Tsjekistaanse opstandelingenleider Anton Miroslav (Jean-Yves Berteloot). Daar sta je dan, met je smetvrees!

Bekijk de trailer:

Jean Valjean

Het duurt even voordat Supercondriaque echt grappig wordt. Dat Romain vlak voor middennacht een oudjaarsfeest ontvlucht omdat hij niet gekust wil worden, is leuk bedacht, maar zijn zielige oogopslag en dunne stem nemen je niet meteen voor hem in. Bang voor bacillen in de wachtkamer van de dokter of op het bioscooptapijt? De grappen zijn vaak iets té flauw.

Pas na de persoonsverwisseling met Miroslav komt de film los. Omdat Boon erg geestig is als zwakkeling die zich voordoet als stoere revolutionair. En omdat Anna ondertussen hevig verliefd is geworden op de 'rebellenleider' en de verwarring compleet maakt met haar literaire keuze van valse namen. Komt de naam Jean Valjean u niet bekend voor?

Des Funès

Het levert een hilarische ondervraging op door de Franse antiterreurbrigade die daarna prompt een zekere Victor Hugo als verdachte aangemerkt - waarna de film weer vrolijk verder zwalkt richting een totaal ongeloofwaardige finale. Een onevenwichtige film dus, maar wél leuk - en dat is ook al zo des Funès.

Romain Faubert is, vergeleken met de vorige twee films, niet Boon meest geslaagde typetje. Als regisseur weet hij echter exact wie zijn aangevers moeten zijn. Kad Merad als de huisarts en beste-vriend-tegen-wil-en-dank en Alice Pol als de licht loensende romantic interest geven Supercondriaque precies de juiste charme.

In 19 zalen te zien