Suf romantisch drama met Annette Bening, Ed Harris en Robin Williams.

Ed Harris zagen we in 1981 als ridder op een motorfiets in Knightriders, als astronaut in Apollo 13 (1995) en als gewelddadige gangster in A History of Violence (2005).

Een veelzijdig acteur met een interessante kop, maar toch niet iemand bij wie je meteen zegt: kijk, dat is nou echt The Face of Love.

Harris is gelukkig goed genoeg om zijn romantische dubbelrol in The Face of Love met enige geloofwaardigheid over het voetlicht te brengen. Zijn tegenspeelster Annette Bening werd in haar carrière vier keer voor een Oscar genomineerd, maar gaat in deze film kopje-onder.

Dubbelganger

Nikki (Bening) was dertig jaar dolgelukkig met haar man Garret (Harris), totdat hij verdronk. Vijf jaar na zijn dood - haar dochter woont nu in Seattle en haar vrijgezelle buurman (Williams) brengt regelmatig een hoopvol bezoekje - wordt ze verliefd op Tom: een exacte replica van Garret (en dus ook gespeeld door Harris).

De charmante dubbelganger is kunstleraar en voelt zich ook aangetrokken tot Nikki. Hij weet echter niets van zijn treffende gelijkenis met Garret. Nikki vertelt het hem ook niet. En dat roept de vraag op: houdt ze wel écht van Tom of leeft ze in een fantasiewereld en is ze nog altijd niet over haar ex-man heen?

Bakvis van vijftig

Dubbelgangers hebben filmmakers altijd gefascineerd: James Stuart raakte ontzettend van de kook van Judy en/of Madeleine in Vertigo. In Brian De Palma’s Obsession lijkt Michael Courtlands echtgenote Elizabeth weer tot leven gekomen in Sandra Portland, die als twee druppels water op haar lijkt.

De dubbelganger van je dode ex kussen, dat moet wel heel verwarrend zijn. Maar niet in The Face of Love. Er wordt, in tegenstelling tot genoemde films, nauwelijks spanning opgebouwd of twijfel gezaaid over Nikki’s waarnemingsvermogen. Bening speelt Nikki als een wiebelige bakvis van vijftig die een tweede kans krijgt.

Bekijk de trailer:

Kasteelroman

Er is meer ongemakkelijk acteerwerk in deze film, zoals in de scène waarin verliefde buurman Robin Williams opeens een andere man aantreft in Niki's zwembad. Echt stuitend is de melodramatische schreeuwpartij nadat Nikki’s dochter Tom voor het eerst gezien heeft: "Did he make you forget about dad?!"

Het is allemaal van het niveau kasteelroman. Nikki verzorgt het interieur van huizen die te koop staan, zodat Tom kan zeggen: "You breathe life into the emptiness." Niki durft sinds het ongeluk van haar man niet meer te zwemmen, totdat, natuurlijk… Ach, de symboliek in deze film is al even versleten als de slaapverwekkende soundtrack.

Te zien in 5 zalen