Stupide actiefilm vol clichés en plotgaten, spelend in het getto van Detroit. Laatste afgeronde film van Paul Walker; met verder RZA en David Belle.

Toen Paul Walker vorig jaar november op 40-jarige leeftijd overleed bij een auto-ongeluk had de blauwogige acteur al een paar afgeronde films op de plank liggen.

Het zevende deel van Fast & Furious, de filmserie die Walker tot ster maakte, was pas half afgerond, maar de Luc Besson-productie Brick Mansions was wel klaar. Daarmee is het de laatste volledige film van Walker.

Brick Mansions is vernoemd naar een getto dat in het Detroit van 2018 een heuse no go area is geworden. De, in dit soort films immer corrupte, burgemeester wil het neerhalen om er luxe appartementen neer te zetten, maar dan moet hij wel van de inwoners af. En die zwaar bewapende drugsdealers en ander gespuis laten zich niet zomaar verjagen.

Undercover cop Damien Collier (Paul Walker) gaat subtieler te werk: hij infiltreert in het drugsnetwerk van een Griekse druglord en bezorgt hem na een wilde achtervolging op het politiebureau. Ondertussen maakt in Brick Mansions de Fransman Lino (free runner David Belle) korte metten met een partij drugs van ene Tremaine (RZA), en die is daar niet blij mee.

Stupide

In een flinterdun verhaal dat van clichés, plotgaten en gebrek aan logica aan elkaar hangt komt het zover dat Damien en Lino moeten samenwerken om Tremaines netwerk op te rollen én te voorkomen dat de burgemeester een bom laat afgaan in het getto - dat leest u goed ja. Zelfs voor een popcornfilm is Brick Mansions zo stupide dat het een belediging is voor het publiek.

Enig lichtpuntje in deze hersenloze puinhoop vol plotgaten - dat krijg je met al dat mis schieten - zijn de parkourkunsten van David Belle, een Franse free runner die letterlijk tegen muren kan oplopen. Maar dat effect wordt helaas meteen teniet gedaan wanneer hij zijn mond opentrekt en er slecht gedubd Engels uit komt.

Bekijk de trailer:

Zwanenzang

De gelikte film is er zo een waarin bad guys ondanks hun enorme wapenarsenaal de held keer op keer nét missen.

Dat Paul Walker als undercover cop tot drie keer toe een flinke botsing met zijn auto overleeft - in het echt was de acteur minder fortuinlijk - is ook vrij smakeloos. De film is wel opgedragen aan de acteur die een betere zwanenzang had verdiend.

In  42 zalen te zien.