Wisselvallige komedie over corpsstudenten die naast een jong echtpaar komen wonen. Met Zac Efron, Seth Rogen en Rose Byrne.

Komedies over corpsstudenten zijn een regelmatig terugkerend subgenre in de VS. Van Animal House tot Van Wilder en van Old School tot The House Bunny, de opzet is steevast hetzelfde: meer feesten dan studeren. Ook de stereotypen staan vast van de corpsballen tot de nerds die worden gepest.

En met Feuten, Het Feestje hebben we sinds vorig jaar ook een Nederlandse variant.

Bad Neighbours past in deze traditie, maar past wel een welkome variatie toe op het subgenre van de corpskomedie. Want de film begint met een jong gezin dat zojuist een fraai huisje in een rustige suburb heeft betrokken. Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) moeten nog wennen aan hun nieuwe status als ouders: vanwege hun baby zijn ze te moe om nog ouderwets uit te gaan.

Fraternity house

Maar als Mac en Kelly niet meer naar een feestje toe kunnen, komt het feestje wel naar hen toe. Want tot hun grote schrik komen er corpsballen naast hen wonen die er een ‘fraternity house’ van maken: elke avond feest dus. Mac en Kelly willen niet burgerlijk overkomen, dus nadat ze voorzichtig hebben gevraagd of het wat zachter kan feesten ze de eerste avond vrolijk mee.

De kennismaking met Delta Psi Beta, zoals de fraternity heet, verliep dus soepel en de preses Teddy (Zac Efron) laat zijn buren beloven eerst bij hem te klagen wanneer ze last hebben. Maar wanneer het de volgende avond alweer Project X is en Mac buurman Teddy niet kan bereiken belt hij toch de politie. Anoniem denkt hij, maar ja: de politie heeft nummerherkenning. En zodra Teddy hoort dat zijn buurman heeft geklaagd is de oorlog verklaard.

Bekijk de trailer:

Airbags

Dit simpele uitgangspunt is een aanleiding voor een reeks scènes waarin de buren elkaar proberen weg te pesten. Dat escaleert vrij snel, al is niet elke grap even geslaagd. De leukste grappen zitten sowieso al in de trailer - een trucje dat wel meer komedies (The Other Woman) toepassen. Maar goed, de grap met de gestolen airbags blijft leuk, ook als je hem al hebt gezien.

Regisseur Nicholas Stoller (Get him to the Greek) biedt komiek Rogen bovendien de ruimte om te improviseren en de vele referenties naar films en televisieseries maken de dialogen ook geestig. Een klassieker als Old School zal Bad Neighbours vast niet worden, maar wie van een avondje luidruchtig vermaak en foute grappen houdt zit goed bij deze slechte buren.

In 81 zalen te zien.