"The most sensational, inspirational, celebrational, Muppetational…" De nieuwe Muppet Show loopt over van de celebrity guests en geslaagde grappen.

Ongelooflijk hoe lang Kermit, Miss Piggy en al die andere creaties van Jim Henson al meegaan. De eerste televisie-uitzending van The Muppet Show dateert van 1976.

Na de films The Muppet Christmas Carol (1992) en Muppets from Space (1999) leek de koek even op, maar de reboot in 2011 blies de poppen gelukkig nieuw leven in.

Regisseur James Bobin staat nu ook weer aan het roer en dat is goed nieuws. In 2011 presteerde hij het om Gonzo’s kippen een versie van Cee Lo Greens F*ck You! te laten zingen (Pluck You!). De sequel (al meteen geparodieerd in het eerste lied met de zin "All we need now is a half-decent plot!") zit ook weer vol leuke anarchistische grappen.

Indoor stierenrace

En anarchie - op het podium en achter de schermen - is natuurlijk precies wat The Muppets zo leuk maakt. Hoe kun je in hemelsnaam op een succesvolle tournee door Europa hopen, als hun onbetrouwbare manager (Ricky Gervais) zich voorstelt als Dominic Badguy en The Great Gonzo voortdurend aandringt op een indoor stierenrace?

En om het nog chaotischer te maken: Kermit belandt in Siberië en zijn plaats in de show wordt ingenomen door een look-a-like. Konstantin, "The World’s Most Dangerous Frog", is van plan om de Britse kroonjuwelen te stelen. De vreselijke manier waarop de Russische crimineel Kermits stem probeert te imiteren is één van de vele running gags van de show.

Special guest stars

De krankjorume verhaallijnen (in een subplot zien we ook Sam de Adelaar nog in een komisch detective-duo met Ty Burrell) zijn weinig meer dan een kapstok voor de grappen en liedjes. Konstantin probeert Miss Piggy te lijmen met een kleverig liefdeslied. Het achtergrondkoortje zorgt voor de perfecte discoparodie: 'Kaketoe, kangoeroe, in Malibu'.

Het tempo ligt hoog. Knipper met je ogen en je mist één van de vele special guest stars: Christoph Waltz, Tom Hiddleston, Celine Dion, Sean Combs, Lady Gaga, Zach Galifianakis, Frank Langella, Stanley Tucci, Tom Hollander, Chloë Grace Moretz, Saoirse Ronan, James McAvoy… Ach, die arme Salma Hayek. En: "Goodnight, Danny Trejo!"

Bekijk de trailer:

Die Muppets

Er zitten zelfs doordenkertjes bij. De Europese tour en de jacht op de kroonjuwelen beginnen in Berlijn. 'Die Muppets' staat er op een bord voor het Duitse theater, maar onze Amerikaanse helden lezen dat natuurlijk net iets anders. Het ontlokt een van de twee oudjes op het balkon de opmerking: "Looks like they've put the reviews up early!" 

Deze reviewer is in elk geval helemaal gewonnen, ook omdat de grappen ditmaal de boventoon voeren op de toch altijd wat té sentimentele Amerikaanse moraal. Miss Piggy’s versie van Macarena is echt niet om aan te horen, maar om met de in de film opgevoerde Spaanse collega-recensenten te spreken: vier jamón serranos!

In 43 (EN) en 118 (NL) zalen te zien.

Bekijk alle recensies.