Lichtvoetige verfilming van de gelijknamige bestseller van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson. Bejaarde man beleeft bizarre avonturen.

De boeken van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson zijn ook in Nederland erg populair.

Van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween zijn hier inmiddels 200.000 exemplaren verkocht (wereldwijd zelfs zes miljoen stuks) en ook de opvolger, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, is een bestseller. Jonassons stijl kenmerkt zich door een snelle opeenvolging van absurde voorvallen, die zeer gedetailleerd worden beschreven.

Die beeldende stijl en vlotte schrijfwijze maken zijn boeken enerzijds geknipt voor een verfilming; aan de andere kant is het onmogelijk de 350 pagina’s van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween te verfilmen zonder een deel van de inhoud in te dikken of te schrappen. Regisseur Felix Heringren heeft het toch aangedurfd en het resultaat is grotendeels geslaagd.

Pantoffels

De 100-jarige hoofdpersoon is Allan Karlsson (Robert Gustafsson), een bejaarde die geen zin in heeft in de festiviteiten die rond zijn eeuwfeest zijn gepland. Dus klimt hij op zijn pantoffels het raam van zijn bejaardentehuis uit en sloft hij naar het busstation.

Daar koopt hij van zijn laatste geld een enkeltje naar Nergenshuizen - maar nog voor de bus is vertrokken krijgt hij een koffer in zijn maag gesplitst die propvol met geld zit.

Zweedse Forrest Gump

Dat soort bizarre toevallen blijken te kleven aan Allan, zo leren we in flashbacks. Door zijn ongezonde interesse in bommen belandde de eenvoudige boerenzoon in de Spaanse Burgeroorlog en redde hij per ongeluk Franco van de dood. Vervolgens werkte hij mee aan de productie van de atoombom, werd stomdronken met Truman én met Stalin. Allan is een soort Zweedse Forrest Gump die steeds bij toeval de geschiedenis beïnvloedt.

In het heden zijn de avonturen van de 100-jarige niet minder bizar: doordat hij de koffer met geld heeft meegenomen wordt hij opgejaagd door een motorbende.

Gelukkig krijgt hij hulp van een gepensioneerde spoorwegmedewerker, een eeuwige student én een olifant. Tegelijkertijd is een weinig competente rechercheur op zoek naar de spoorloze 100-jarige.

Bekijk de trailer:

Kluchtig maar luchtig

De snelle opeenvolging van absurde ontwikkelingen en karikaturale personages doet nogal eens kluchtig aan en werkt in de filmversie vermoeiender dan in het boek. Maar regisseur Heringren weet wel dezelfde lichtvoetige toon te treffen: hoewel de doden bij bosjes vallen blijft het een luchtige komedie.

De fans van Jonasson kunnen dus tevreden zijn.

In 77 zalen te zien.