Acteur Ralph Fiennes regisseerde zijn mooie en tragische tweede film. "This is a tale of woe. This is a tale of sorrow."

Bovenstaande zin komt uit No Thoroughfare, een toneelstuk van Wilkie Collins en Charles Dickens. "A love denied, a love restored to live beyond tomorrow."

Ralph Fiennes, zelf in de hoofdrol, vertelt in The Invisible Woman over een treurig en weinig bekende aspect van het leven van de beroemde Dickens.

Fiennes is nog niet eens zo lang geleden aangesteld als de nieuwe 'M' in de James Bond-films en schitterde momenteel in The Grand Budapest Hotel, maar de acteur heeft dus ook regie-ambities. Hij regisseerde de Shakespeare-verfilming Coriolanus in 2011. The Invisible Woman is gebaseerd op een boek van Claire Tomalin.

Grote liefde

Het verhaal begint in 1883. Lerares Nelly Robinson (de prachtige Felicity Jones) maakt lange wandelingen langs het strand. Ze wordt voortgejaagd door herinneringen aan de tijd waarin ze nog niet getrouwd was. Toen ze nog Ternan heette en haar grote liefde ontmoette, de schrijver Charles Dickens.

Bekijk trailer:

We reizen met haar terug in de tijd. Nelly, Maria (Perdita Weeks), Fanny (Amanda Hale) en hun moeder (Kristin Scott Thomas) zijn actrices. Wanneer ze in een stuk van Dickens en Collins (Tom Hollander) spelen, slaat de vonk over. Dickens’ vrouw Catherine ziet met lede ogen toe, hoe haar man de 18-jarige Nelly het hof maakt.

Onzichtbaar 

De treurige Catherine - zij baarde Dickens tien kinderen voordat hij haar opzij zette - wordt prachtig gespeeld door Joanna Scanlan. John Kavagh als Mr. Benham completeert de cast. The Invisible Woman is mooi gefilmd en mooi aangekleed, maar het is toch vooral genieten van al deze uitmuntende acteurs.

Fiennes zelf heeft de fraaiste rol. Dickens is op het hoogtepunt van zijn roem en creativiteit. Zijn verhalen zijn geliefd. Hij is één en al energie en charme. Maar er is ook de eenzaamheid van een publiek leven, dat liefdeloze huwelijk en het feit dat de Grote Schrijver de mensen om hem heen voortdurend onzichtbaar maakt.

Alternatief einde

Gelukkig zijn de tijden tegenwoordig wat geëmancipeerder. Nelly is weliswaar intelligent en welbespraakt ("You see a freedom that I don’t see", houdt ze Dickens voor wanneer hij een huisje voor zijn minnares aanschaft) maar er was haar destijds niet veel meer keuze gegeven dan de bijvrouw op de achtergrond te blijven.

"A tale of woe", inderdaad. En anders dan bij Dickens' Great Expections, waarnaar de film tegen het einde verwijst, is er geen alternatieve einde geschreven. Dat maakt The Invisible Woman tot een mooi en romantisch verhaal over liefde, smart en onvervulde verlangens.

In 18 zalen