Wat brengt het nieuws vanavond? Schattige dierenfilmpjes, sporthoogtepunten, live autoachtervolgingen en veel melige grappen in Anchorman 2: The Legend Continues.

Het was trouwens even helemaal niet zeker of de legende wel zou voortduren. In februari leek het er nog op dat de distributeur de komedie hier niet wilde uitbrengen.

"Tegenvallende resultaten in de rest van Europa", was toen de reden. Er werd zelfs een online petitie gestart om de film tóch in de bioscoop te krijgen.

Ron Burgundy, de slechtste nieuwslezer allertijden, heeft dus fans. Het typetje van Will Ferrell bewees in Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004) al dat hij beschikt over een enorm opgeblazen ego en niets begrijpt van vrouwenemancipatie. In deze vervolgfilm gooit hij ook lachend alle journalistieke integriteit te grabbel.

Kijkcijferrecords 

Anchorman 2 begint met Rons ontslag en een breuk met de nieuwslezeres die in het vorige deel zijn hart stal, Veronica Corningstone (Christina Applegate). Ron kan er niet lang om treuren. Hij vindt een nieuwe baan als nieuwslezer bij de zender GNN: 24 uur per dag nieuws. "The dumbest idea I’ve ever heard," volgens hem.

Bekijk trailer:

Met zijn vaste team, bestaande uit sportcommentator Champ Kind (David Koechner), verslaggever Brian Fantana (Paul Rudd) en de wel heel bijzonder weerman Brick Tamland (Steve Carell) verbreekt hij kijkcijferrecords door het publiek precies te geven wat het wil: "Today’s Top Story: Amerika is het mooiste land ter wereld!"

Fout haar 

Ron drijft zijn hoofdredactrice Linda Jackson (Meagan Good) tot wanhoop met zijn domheid ("Who the hell is Julius Ceasar?") en pulp-journalistiek. Maar de eigenaar van GNN - een parodie op een bekende langharige miljardair met een eigen vliegtuigmaatschappij - is dolblij. "It's total crap and they can't stop watching!"
 
Ron Burgundy is met zijn foute jaren zeventig haar en bizarre opmerkingen zó gênant, dat hij weer grappig wordt. Alleen hij zou het in zijn hoofd halen, om tijdens een diner bij de chique en zwarte Jackson-familie te gaan praten alsof hij in Blaxploitation-film zit. Alleen Burgundy kun je live in de uitzending crack zien roken.

Teveel nieuws

Net als in de eerste Anchorman zijn lang niet alle grappen raak. De scène waarin Brick een begrafenistoespraak voorleest… op zijn eigen begrafenis, is veel te flauw. Maar Ron die zijn zoontje waarschuwt tegen Haïti of Brick die in een groene broek het weerbericht presenteert voor een green screen - dát is wel hilarisch.

De finale, een 'show down' in het park, is een kopie van een scène die ook al in deel 1 zat. Dat is lui, maar de scène is nu wel iets beter uitgewerkt. "Wegwezen!  Er is teveel nieuws!". Alle leuke cameo’s in die scène werden trouwens al breed uitgemeten op bepaalde nieuwszenders en -sites. Een grappig voorbeeld van wat Anchorman 2 parodieert.

Te zien in 12 zalen