Stomvervelende actiekomedie waarin Sylvester Stallone en Robert De Niro een vete uitvechten in de boksring. Rocky vs Raging Bull dus - slecht idee.

Tweevoudig Oscarwinnaar Robert De Niro wordt nog steeds als een van de grootste acteurs van zijn generatie beschouwd, maar net als Al Pacino is hij de laatste jaren vooral in bedroevend slechte films te zien. Meet the Parents was nog geestig, maar het tweede vervolg Little Fockers was pijnlijk onleuk.

En vorig jaar voegde De Niro nog matige komedies als Last Vegas en The Big Wedding aan zijn imposante staat van dienst (100 rollen) toe.

De bodem leek helaas nog niet in zicht, want met Grudge Match heeft de carrière van De Niro een nieuw dieptepunt bereikt. Al eerder greep de acteur in komedies terug op zijn serieuzere rollen, maar als gangster in Analyze This pakte dat nog leuk uit. Maar in Grudge Match gooit hij zijn Oscarwinnende rol in Raging Bull te grabbel op een manier die pijn doet aan de ogen.

Rocky vs Raging Bull

Het uitgangspunt van Grudge Match is al slecht bedacht: Rocky vs Raging Bull. Anders gezegd: Sylvester Stallone (ook alweer 67) en Robert de Niro (70) spelen twee bejaarde boksers die nog een vete (grudge) met elkaar hebben uit te vechten.

Zo komen ze op het idee van een ‘Grudge Match’, waarin Henry ‘Razor’ Sharp (Stallone) en Billy ‘the Kid’ McDonnen (De Niro) in de ring voor altijd en eeuwig uitmaken wie van hen de beste is.

Onuitstaanbaar

Omdat ze beide uit vorm zijn neemt de voorbereiding zo lang in beslag dat de boksmatch pas na anderhalf uur in beeld komt. De tijd ervoor wordt gevuld met flauwe grappen over hun leeftijd waarbij de adhd-komiek Kevin Hart in de rol van bokspromotor als overbodige stoorzender optreedt.

Voor vals sentiment zorgt een inmiddels volwassen zoon (Jon Bernthal) van Billy, die ook nog eens een onuitstaanbare wijsneuzerig zoontje met zich meesleept. 

Oscarwinnares Kim Basinger heeft de ondankbare taak de vrouw te spelen die de oorzaak van de boksersvete is.

Enig lichtpuntje in deze doffe ellende is Oscarwinnaar Alan Arkin als Henry’s coach: hij zorgt met zijn droge humor voor een spaarzame glimlach, bijvoorbeeld wanneer Stallone in een vriescel stukken vlees te lijf wil gaan, zoals hij dat deed in Rocky.

Oscar inleveren!

Maar dergelijke referenties aan Rocky en Raging Bull doen vooral pijn, omdat deze klassiekers te grabbel worden gegooid. Stallone is als acteur natuurlijk geen partij voor De Niro, zoals De Niro als zeventigjarige bokser geen partij is voor kleerkast Stallone.

Het resultaat is op alle fronten zo oervervelend dat De Niro voor straf zijn Oscar voor Raging Bull zou moeten inleveren.

In 19 zalen te zien.