Lekker zwijmelen bij de aanblik van Alex Pettyfer Zijn personage in Endless Love is werkelijk te mooi om waar te zijn.

"Er was eens een meisje…" Met zo’n openingszin weet je meteen dat Endless Love niet veel meer is dan een romantisch sprookje.

De film ging een maand geleden al in voorpremière op Valentijnsdag. Maar lekkere hapjes als Pettyfer bederven niet, zal de distributeur gedacht hebben.

En kennelijk is dit soort romantische pulp ook werkelijk onbeperkt houdbaar. Er is in 1981 al eens een verfilming uitgebracht van het boek dat Scott Spencer in1979 schreef. En Spencer heeft het allemaal ook niet zelf verzonnen: meisje uit rijke familie valt voor knappe jongen met een wat bescheidener achtergrond.

'You have to fight for her!'

Jade Butterfield (Gabriella Wilde) is een prachtige artsendochter met goudblonde haren, maar op school heeft ze bijna geen vrienden. Sinds haar broer Christopher aan kanker overleed, is ze gestopt met leven. Vier jaar lang hield ze zich alleen maar bezig met haar studieboeken en af en toe een partijtje schaak (!) met haar vader.

David Elliot (Pettyfer) heeft haar al die tijd niet durven aanspreken. Pas na het eindexamen durft de zoon van garagehouder Harry Elliot (Robert Patrick) haar een lief briefje toe te stoppen. Dat is het begin van een romance waartegen natuurlijk vooral Jades vader (Bruce Greenwood) zich met hand en tand tegen zal verzetten.

Modern Day Romantic

David is de perfecte Ken voor Barbie Jade: mooi haar, een vriendelijke lach en goudeerlijk. "A Modern Day Romantic", noemt hij zich. Tijdens de eerste nacht fluistert hij netjes: "You don’t have to do this". En als het even tegenzit, gaat hij zelfs koffiedrinken met Jades moeder (Joely Richardson) om over de problemen te praten!

Niets, maar dan ook niets kan voor verrassingen zorgen in deze roze wolk. Al sta je wel even te kijken van de lachwekkende scène waarin het hele gezin een brok in de keel krijgt omdat David de carburateur van de auto van Jade’s gestorven broer heeft gerepareerd, of de scène waarin hij zijn kersverse schoonvader moraallessen geeft.

Aanbevelingsbrief

"You’re not good enough! You’re just like your father!" roept Bruce Greenwood op een gegeven moment.

Voor de arme acteurs valt er weinig eer te behalen aan dit clichématige soapscript. Joely Richardson en Gabriella Wilde, als moeder en dochter, hebben de ergst denkbare bakvisgebaartjes ingestudeerd.

Een slimmer script had meer gefocust op Jade en David, zodat we de chemie tenminste echt voelen. Nu moeten we het doen met de dweperige aanbevelingsbrief die Jades moeder schrijft aan de school waar David graag zou studeren (Hij is natuurlijk ook bovengemiddeld intelligent). “He inspires us,” schrijft ze bewonderend.

"Wat?" vraagt Jades vader aan zijn echtgenote. "Ben jij soms óók al verliefd op hem?" Geef hem eens ongelijk, Endless Love is soms inderdaad verbijsterend.