Nog maar een paar maanden te leven, een laatste opdracht en 3 Days to Kill… maar Kevin Costner doet alsof hij alle tijd van de wereld heeft.

De thrillerachtige titel moet daarom ook niet letterlijk, maar figuurlijk worden opgevat. Regisseur McG en Costner proberen in 3 Days to Kill vooral de tijd te doden.

De film werd geschreven door Luc Besson. Wie verleden jaar zijn film Malavita zag, herkent de typische Besson-cocktail van actie, grappen en familiewaarden.

McG kon ooit goed uit de voeten met humor en actie. De regisseur, die tegenwoordig vooral voor televisie produceert, maakte in 2000 en 2003 de vrolijke en energieke Charlie’s Angels-films. Hij scheepte ons later echter ook op met de teleurstellende vierde Terminator-film, Terminator Salvation.

Laatste doelwitten

CIA-agent Ethan Runner (Costner) ziet er niet best uit wanneer hij aan het begin van 3 Days to Kill hevig hoestend een schurk op de hielen zit. Een arts vertelt hem waarom: Ethan heeft nog maar een paar maanden te leven. Hij reist dus naar Parijs om afscheid te nemen van zijn ex-vrouw en dochter Zoey (Hailee Steinfield).

De van elkaar vervreemde vader en dochter beginnen net weer een beetje aan elkaar te wennen, wanneer de hoogblonde femme fatale Vivi Delay (Amber Heard) zich meldt. Ze heeft nog een paar laatste doelwitten voor Ethan: schurken met namen als ‘The Albino’ en ‘The Wolf’. "Come on chéri, let’s go for a drive!'

Dans- en fietsles

Maar al ziet haar sportauto er nog opwindender uit dan Vivi - "I'm everybody’s type" - Delay zélf; scenarist Besson trapt voortdurend op de rem. De jacht op de boeven wordt steeds opnieuw onderbroken omdat Ethan zich met zijn Afrikaanse buren probeert te verzoenen of zijn dochter zo nodig dans- en fietsles moet geven.

In het begin is het gehannes met de paarse meisjesfiets die Ethan voor zijn bijna volwassen dochter kocht, nog wel grappig. Costner is zelfs als hulpeloze klungelvader nog charmant. Wanneer Ethan zware criminelen ondervraagt, kan hij het niet laten ook wat advies over goed vaderschap bij hen in te winnen.

Duizelig

Maar flauwe grapjes vullen geen twee uur. En de dood zit Ethan ook al niet echt op de hielen. Vivi geeft hem namelijk een experimenteel wondermedicijn. Dat is slechts één van de onwaarschijnlijkheden in deze film. Helaas heeft Ethan alleen last van bijwerkingen als er geknokt moet worden. Uitgerekend dán wordt-ie opeens duizelig.

Dat laatste kan natuurlijk ook komen door de slordige en hectische manier waarop McG de scènes regisseert. Raar is dat: Besson lijkt opzettelijk een soort anti-thriller te hebben geschreven, maar haalt dan wel een actieregisseur als McG in huis. Vandaar, wellicht, dat Costner er zo overtuigend verloren bijloopt.

Te zien in 43 zalen.