Hysterisch drama waarin Meryl Streep als onuitstaanbare moeder het bloed onder de nagels van Julia Roberts haalt.

Met haar rol in August, Osage County sleepte Meryl Streep haar achttiende Oscarnominatie binnen.

Een onwaarschijnlijk aantal dat bewondering afdwingt; meer dan de rol zelf, want Streeps vertolking in August, Osage County overschrijdt regelmatig de irritatiegrens.

Dat is ook grotendeels de bedoeling, want ze speelt een enorme bitch, maar iets minder hysterie was draaglijker geweest.

In dit verfilmde toneelstuk van Tracy Letts speelt Streep ene Violet Weston, een verbitterde vrouw uit Oklahoma die aan mondkanker lijdt - wat haar er overigens niet van weerhoudt stevig door te roken. Violet laat zich meteen van haar naarste kant zien wanneer ze, beneveld van de medicijnen en half kaal van de chemo, het nieuwe dienstmeisje uitscheldt voor indiaan.

Boven water

Die nieuwe dienstmeid wordt op dat moment geïnstrueerd door Violets man Beverly (Sam Shepard). Hij heeft het wel gehad met zijn immer kankerende vrouw: zelfs drank verzacht haar aanwezigheid niet meer, dus gaat hij vissen en verdrinkt.

Zelfmoord of niet, hij is van Violet verlost, maar nu zitten zijn dochters met hun moeder opgescheept.

Die dochters zijn de uitgesproken Barbara (Julia Roberts), de introverte Ivy (Julianne Nicholson) en de naïeve flapuit Karen (Juliette Lewis). Ze komen opdraven voor de begrafenis, met hun respectievelijke man of vriend. Dat Barbara in scheiding ligt met haar man (een verkeerd gecaste Ewan McGregor) levert ook al een hoop gevloek en gekanker op.

Bloed onder de nagels

De jarenlang opgekropte ergernissen en verwijten komen halverwege de film tot uitbarsting tijdens een broeierige lunchscène van bijna twintig minuten. Net na de begrafenis slaagt de kersverse weduwe erin bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan te treiteren. Uiteindelijk rollen moeder en dochter Barbara vechtend over de vloer - een ontluisterend tafereel dat de poster siert.

Dat laatste is terecht, want de vechtpartij geeft de sfeer van de film prima weer: opgefokt en hysterisch. Daar moet je van houden, maar zelfs dan snak je na twee uur geruzie naar adem en wil je zelf gillend het snikhete huis uit rennen.

August, Osage County is een bijna niet te harden melodrama vol verbitterde mensen wiens levens je steeds minder gaan interesseren - ondanks die Oscarnominaties voor Streep en Roberts.

August, Osage County is te zien in 51 zalen.