Zelf achter het stuur of de joystick zitten is altijd spannender, maar de verfilming van de race game Need for Speed heeft gelukkig wel vaart.

De succesvolle EA game dateert al van 1994, dus het heeft nogal geduurd voordat er een film van gemaakt is.

De makers werden al in 2001 ingehaald door The Fast and the Furious. Het zevende deel van de serie rond Vin Diesel en de vorig jaar verongelukte Paul Walker is onderweg.

Need for Speed-regisseur Scott Waugh maakte in 2012 Act of Valor, een spijkerharde film over de Navy SEALs. Hij begon zijn filmcarrière echter als stuntman en stuntcoördinator. Je kunt dus veilig aannemen dat Need for Speed een 'adrenaline rush' is voor snelheidsmaniakken.

Zilverkleurige Mustang

Snelheidsduivel Tobey Marshall (Aaron Paul) en zijn vrienden sleutelen iedere dag aan hun wagens. Om uit de geldzorgen te komen accepteert Tobey de uitdaging van zijn grote tegenstander Dino (Dominic Cooper): hij knapt een razendsnelle zilverkleurige Mustang op, een ontwerp van de legendarische Carroll Shelby.

Maar een race tussen Tobey, Dino en Tobeys vriend Little Pete loopt helaas slecht af. Tobey belandt in de gevangenis. Na zijn vrijlating probeert hij zich te revancheren tijdens een beruchte underground race: met gierende banden, zijn vrienden in zijn kielzog en de pittige Britse Julia (Imogen Poots) in de passagiersstoel.

Bekijk trailer: 

Verslaafd 

Hoofdrolspeler Aaron Paul kennen we als Jesse Pinkman uit de briljante televisieserie Breaking Bad. Daarin was hij ook al verslaafd, zij het niet aan speed, maar aan crystal meth. De combinatie van stoer, gevoelig en een tikje getroebleerd, werkt hier ook heel goed. Je voelt dat er echt iets is wat Tobey voortjaagt

Een goed gekozen hoofdrolspeler is natuurlijk het halve werk. De plot van Need for Speed is verder zo voorspelbaar als wat, maar wanneer ze in California aankomen om zich voor de race in te schrijven en er iets gebeurt wat je níet zag aankomen, leef je mee met Toby en de lieftallige Julia.

Brandende wrakken

En daarom vergeef de film ook de nodige ontwaarschijnlijkheden en zwaktes. Het feit, bijvoorbeeld, dat het wel heel erg lang duurt voordat de politie de achtervolging inzet ("Good luck catching up, Smokey!"). Of de belachelijke bijrol van Michael Keaton als organisator van de race en sportcommentator.

Zolang Toby uit het ziekenhuis en het gevang weet te blijven, race je fijn mee door deze wereld van brullende motoren en gloeiend asfalt. Waugh maakt er bovendien een sport van de crashes en brandende wrakken zo spectaculair mogelijk door het beeld te laten vliegen. Need for Speed levert, kortom, de beloofde 'fix' voor de fans.

In 98 zalen