Ze zouden er een verkeersbord moeten plaatsen. In Hartenstraat vind je maar weinig originaliteit en je struikelt er over de clichés en zwakke grappen.

In You've Got Mail ontmoeten Tom Hanks en Meg Ryan elkaar anoniem op het internet en worden daarna verliefd. Probleem is: in het echte leven haten ze elkaar.

Laat modeontwerpster Katje (Bracha van Doesburgh) en de vriendelijke traiteur Daan (Marwan Kenzari) in Hartenstraat nu bijna exact hetzelfde overkomen.

Hartenstraat speelt zich af in de Amsterdamse 9 Straatjes, een leuke winkelbuurt waar de bewoners hopelijk een stuk interessanter zijn dan de vieze rokkenjager, de gekke lellebel, het nichterige homostel en het verplichte oudere koppel waarmee scenariste Judith Goudsmit in deze film op de proppen komt.

@GirlNextDoor

Lichtpuntje is Saar (gespeeld door de 11-jarige Nadia Koetje). Zij is het schattige dochtertje van Daan en stapt vrolijk door de buurt op haar groene gympen. Het nieuwsgierige Aagje bereidt een spreekbeurt voor over zwanen en wil van haar gescheiden vader weten: "Wanneer ga je weer met iemand trouwen?"

Daan is daar aanvankelijk niet zo mee bezig. Hij maakt zich vooral druk over zijn zaak en ergert zich aan de "klein beetje narcistische" buurvrouw van de modewinkel tegenover. Gelukkig maakt geilneef Bas (Tygo Gernandt) een profiel voor hem aan op een datingsite. Zo ontmoet Daan @GirlNextDoor. Gôh, wie zou dat nou zijn?

Bekijk de trailer:

Grinder

Gernardt, als de vieze man die van wurgseks houdt, is al behoorlijk wansmakelijk. Nog ergerlijker zijn Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot als het clichématige homostel Rein en Jacob. Natúúrlijk kibbelen ze de hele dag met elkaar, houden ze van Italodisco en stelt één van hen voor: "Zullen we op Grinder gaan?"

Katjes hippe vriendje Thomas (Benja Bruijning) is een loser met raar haar en rare kleren die dingen roept als "Nail art is écht de shit!" en "Ik heb best wel een visioen, weet je." Om Georgina Verbaan kun je tenminste nog een beetje lachen wanneer ze als de afgewezen Mara woedend tegen haar eigen caravan staat te trappen.

EYE

Maar de meeste tijd zou je dus met haar mee willen trappen, uit ergernis over zoveel platitudes, lelijke dialogen en verspilde acteertalenten. Marwam Kenzari (Rabat, Wolf) is een charmante jongen en Van Doesburgh is een mooie vrouw; maar een geloofwaardig romantisch koppel?

Wat ons weer terugbrengt bij Saartje. Precies zoals in vrijwel iedere andere romkom, zorgt het kleine meisje voor een dramatisch moment en een finale waarin alles toch weer goed komt. In één van de zalen van EYE nota bene, het Nationaal Filminstituut en gericht op kwaliteitsfilms. Dát is dan weer wel tamelijk verrassend.

​Bekijk ons interview met de cast van Hartenstraat

In 121 zalen