Nieuwe komedie van de maker van The Royal Tenenbaums en Moonrise Kingdom zit weer propvol droogkomische details en bekende koppen.

Wes Anderson heeft met originele films als The Royal Tenenbaums (2001), The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), The Darjeeling Limited (2007) en Moonrise Kingdom (2012) een oeuvre opgebouwd dat een universum op zichzelf is.

Andersons films zitten altijd propvol geestige details en bizarre personages, vertolkt door vaste Anderson-acteurs.

Ook in The Grand Budapest Hotel duiken de bekende koppen weer op: Owen Wilson, Willem Dafoe, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Bill Murray, Harvey Keitel, Edward Norton, Jeff Goldblum: het is één groot feest der herkenning voor Anderson-fans. De hoofdrollen worden echter gespeeld door twee nieuwkomers in dit universum: Ralph Fiennes en Tony Revolori.

Charismatische conciërge

The Grand Budapest Hotel is een raamvertelling waarin hoteleigenaar Zero Moustafa (F. Murray Abaraham) aan een naamloze schrijver (Jude Law) vertelt hoe hij in het bezit is gekomen van het hotel. In de jaren dertig werd het hotel namelijk bestierd door de charismatische conciërge Gustave H. (Fiennes), die de jonge Zero (Tony Revolori) als piccolo aanneemt.

Gustave heeft een aardige bijverdienste als gigolo voor oude rijke dames, maar wanneer een van zijn cliënten (een bijna onherkenbare Tilda Swinton) onder verdachte omstandigheden overlijdt komt Gustave in de problemen. In haar testament laat de dame een kostbaar schilderij na aan Gustave, maar haar zoon (Adrien Brody, met als helper een hilarisch foute Willem Dafoe) gaat daar niet mee akkoord.

Bekijk trailer:

Slapstick

Dat leidt tot een reeks idiote achtervolgingen en dito ontsnappingen die grenzen aan slapstick maar altijd droogkomisch worden gepresenteerd door Anderson. De vaart waarmee soms van locatie wordt gewisseld is al even lachwekkend als de tot in de details verzorgde aankleding van die locaties, of dat nu een kasteel, een klooster of een gevangenis is.

Anderson zal waarschijnlijk geen nieuwe zieltjes winnen met The Grand Budapest Hotel: je houdt van zijn films, of je krijgt jeuk van al die details. Maar in het toch al rijk gevulde Anderson-universum is The Grand Budapest Hotel een nieuw pareltje: een vermakelijke petit histoire met een melancholische ondertoon.

​Lees ons interview met Wes Anderson

In 31 zalen