Een rapper en een komiek zaten in een politieauto… Ride Along is een grap die je eerder hebt gehoord.

Rapper Ice Cube had in 1991 zijn acteerdebuut in Boyz n the Hood. Twee jaar daarvoor maakte hij nog deel uit van de legendarische rapformatie N.W.A.

Het N.W.A.-nummer dat het meeste stof deed opwaaien was Fuck tha Police. Grappig, als je bedenkt dat Ice nu in Ride Along een geroutineerde smeris speelt.

Ach ja, we worden allemaal ouder. Maar niet iedereen wordt wijzer. Neem bijvoorbeeld regisseur Tim Story, die na twee al bijna vergeten superheldenfilms (Fantastic Four en 4: Rise of the Silver Surfer, uit 2005 en 2007), nu een politie 'buddy movie' aan zijn cv toevoegt - die je ook zo weer kunt vergeten.

Code 126 

Ben (Kevin Hart) is een praatjesmaker die het liefst de hele dag zit te gamen. Omdat hij wil trouwen met zijn sexy verloofde Angela (Tika Sumpter) probeert hij indruk te maken op schoonbroer James (Ice Cube) die bij de politie zit, en meldt hij zich aan voor de politieacademie. Om Ben af te schrikken nodigt James hem uit voor een Ride Along.

Ofwel: 24 uur op politiepatrouille met de zwager die je haat. De schijterige Ben leert al snel dat Code 126 garant staat voor gênante ordeverstoringen en een modderfiguur. Maar nét wanneer Ben ontmoedigd wil afhaken, stuit hij bij toeval op een aanwijzing in een zaak die James al jaren bezighoudt. 

Bekijk trailer: 

Naakte blanke reus 

Ben, die Platinum Level heeft weten te bereiken in zijn favoriete schietspel en zich in de slaapkamer 'Black Hammer' laat noemen, kan natuurlijk in het echt nog geen pistool vasthouden. En die slapjanus moet dan proberen om een vrijwel naakte blanke reus in te rekenen die zichzelf zojuist helemaal met honing heeft ingesmeerd.

Grappig? De beste grappen werken omdat ze nieuw zijn en je ze niet ziet aankomen. Ride Along is van begin tot einde belegen en voorspelbaar. Wat een 'verrassing' dat James uiteindelijk een groep Servische wapenhandelaren en de ongrijpbare crimineel Omar kan arresteren -  dankzij die nietsnut van een zwager van hem!

Dertig jaar 

Het is nu al meer dan dertig jaar geleden dat Nick Nolte en Eddie Murphy 48 Hrs. maakten. Murphy, Chris Tucker (Rush Hour) of Kevin Hart: ze speelden steeds hetzelfde typetje van de spichtige, zwarte kletsmajoor. Het wordt alleen bij iedere generatie komieken een beetje minder grappig.

Het enige dat écht opvalt aan Ride Along is de stuitend seksistische vrouwenrol - meer dan haar benen tonen en geile sms'jes versturen doet Tika Sumpter niet - en het feit dat de acteur die de rol van topcrimineel Omar speelt, ooit een gerespecteerde zwarte actiester, nu zo ontzettend uit conditie lijkt te zijn.

Te zien in 38 zalen