Nog meer bloedvergieten en schaars geklede en afgetrainde mannen in het vervolg op 300.  

Het eerste deel werd in 2006 geregisseerd door Zack Snyder (Watchmen, Man of Steel), die zich daarbij baseerde op de gelijknamige comic van Frank Miller.

Miller, op zijn beurt, had vooral het verslag van de Griekse geschiedschrijver Herodotus van de Slag bij Thermopylae (480 v. Chr.) goed gelezen.

Millers nieuwe comic Xerxes, die ongeveer dezelfde verhaallijn volgt als 300: Rise of an Empire, is nog niet af, dus de film is er ditmaal eerder. Het bronmateriaal is opnieuw Herodotus, zijn beschrijving van de Slag bij Artemisium. Het verschil tussen 300 en 300: Rise of an Empire in drie woorden? "Ondertussen, op zee…"

Perzische vloot 

Want die akelige Perzen vechten niet alleen tegen de Spartanen bij Thermopylae; ook de Griekse generaal Themistocles (Sullivan Stapleton) moet zich teweerstellen tegen de enorme Perzische militaire overmacht. Themistocles verdedigt de Griekse democratie - al zien we daarvan niet veel meer dan een ruziënde senaat.

Wél komen we in dit deel iets meer te weten over de Perzische koning Xerxes, de tiran die zich in een poel van duisternis dompelde en daardoor een God werd. Hij wordt bijgestaan door de kwade Artemisia (Eva Green). Zij staat aan het hoofd van een machtige oorlogsvloot die koers heeft gezet naar het vrije Athene. 

Bekijk de trailer: 

Vloedgolf 

"Alleen houten schepen kan ze redden," zegt de Spartaanse koningin Gorgo (Lena Headey) aan het begin van de film. "Alleen houten schepen… en een vloedgolf van heldenbloed." Daaraan is niets overdreven. 300: Rise of an Empire 3D verandert al snel in 'een extase van staal en vlees' op een woeste digitale zee.

Tussen de afgehakte hoofden, gespietste lichaamsdelen en bloedspetters is weinig ruimte voor echte personages. Was Koning Leonidas (Gerard Butler) in deel één nog een aantrekkelijk brute held met gevoel voor humor en een aversie van Perzen en "die mietjes van Athene"; Themistocles is zonder persoonlijkheid scheepgegaan.

Door de knieën 

Herodotus had groot respect voor de intelligentie van de échte koningin en legerleidster Artemisia I; Green speelt haar als een enorm secreet. Als ze Themistocles niet op de gewone manier kan inmaken, verleidt ze hem tot een potje gewelddadige seks. Uiteindelijk moet ze natuurlijk wel door de knieën voor Themistocles' grote zwaard.

Tja, wie zich stoort aan seksisme en racisme kan maar beter wegblijven van 300: Rise of an Empire. Aan de andere kant: hoe serieus moet je een stel halfnaakte sportschooljongens op sandalen nemen die in lange speeches over vrijheid en democratie staan te brullen voor een 'green screen'?

Te zien in 89 zalen

Interview met de regisseur van 300: Rise of an Empire