Licht absurdistisch drama waarin Joaquin Phoenix verliefd wordt op de stem van zijn computerbesturingssysteem. Genomineerd voor vijf Oscars.

Makers van science fictionfilms maken nog wel eens de fout de toekomst té futuristisch af te schilderen, met vliegende auto's, robots en mensen in ruimtepakken. Interessanter is het wanneer een sf-film in de nabije toekomst speelt, zoals Her.

De nieuwe film van Spike Jonze (Being John Malkovich) speelt zich namelijk af in een toekomst die sprekend lijkt op het heden.

Alleen aan kleine details merk je dat het geen 2014 meer is - de snorren zijn weer in de mode, de broeken zijn opvallend hoog en ook Los Angeles oogt anders (want werd doorsneden met beelden van Shanghai). Belangrijkste verschil is dat je in het universum van Her kan praten met je computer - al is dat sinds Apple in 2011 met Siri kwam ook weer niet zo futuristisch.

Retro

Hoofdpersoon in Her is de eenzame Theodore Twombly (Joaquin Phoenix). Hij ligt in scheiding met zijn vrouw Catherine (Rooney Mara); in flashbacks zien we de gelukkiger momenten van hun relatie. De depressieve Theodore stort zich op zijn werk bij BeautifulHandwrittenLetters.com, waar hij op verzoek brieven inspreekt die dan - heel retro - worden uitgeprint alsof ze geschreven zijn.

Theodore's bestaan krijgt meer kleur wanneer hij een nieuw besturingssyteem ontvangt voor zijn computer en smartphone, de OS1. Hij mag een stem uitkiezen, kiest uiteraard een vrouwenstem en maakt zo kennis met de zwoele Samantha (Scarlett Johansson). Het klikt meteen tussen de timide Theodore en de opgewekt klinkende Samantha.

Bekijk de trailer:

Geen lichaam

Uiteraard loopt Theodore niet meteen te koop met zijn nieuwe 'vriendin', al merkt zijn omgeving wel dat hij vrolijker is, en dus wellicht verliefd. Ondertussen maakt Samantha ook een ontwikkeling door - ze krijgt menselijke emoties en stemmingswisselingen.

Ook zij voelt zich steeds meer aangetrokken tot Theodore, maar ja: ze heeft nog steeds geen lichaam.

Net als in Being John Malkovich weet Spike Jonze als regisseur en scriptschrijver (dubbele Oscarnominatie) in Her een absurd uitgangspunt zo aannemelijk te maken dat de kijker erin meegaat.

Phoenix is op dreef als de timide Theodore, maar het stem-acteren van Scarlett Johansson (die na de opnames de stem van eerste keuze Samantha Morton verving) had ook een Oscarnominatie verdiend.

In 33 zalen te zien.