Iedereen speelde of speelt ermee, al gebruikt Batman kennelijk alleen de zwarte ("of heel donkergrijze") steentjes; The Lego Movie is een voltreffer.

Films naar kinderspeelgoed; meestal is dat geen goed idee. Zeeslagje werd Battleship, G.I. Joe werd een held van dertien in een dozijn en Shia LaBeouf is duidelijk nog niet over Transformers heen.

Gelukkig: de fantasierijke, geestige en prachtig gemaakte Lego animatiefilm is de uitzondering op de regel.

Dan en Kevin Hageman (Hotel Transylvania) verzonnen het verhaal, samen met regisseurs Phil Lord en Christopher Miller (Cloudy With a Chance of Meatballs). Het viertal heeft zo te zien dolle pret gehad met de beroemde plastic bouwsteentjes uit Denemarken.

The Special One

Lego-poppetjes lijken natuurlijk allemaal op elkaar. Als je het haar eraf haalt, hebben ze allemaal zo'n rare dop op hun hoofd.  Voor Emmet Brickowoski (Chris Pratt of Kees Tol in de Nederlandse versie) is die uniformiteit alleen maar plezierig. Pas je aan. Val niet op. Doe mee en lach. "Everything is awesome! Everything is cool!"

Bekijk trailer:

  

Maar er is ook een profetie (Is die er niet altijd?). En de wijze Vitruvius (Morgan Freeman) en de punky Wyldstyle (Elizabeth Banks) denken dat Emmet 'The Special One' is. Zou hij inderdaad de kwade President Business (Will Ferrell) kunnen verslaan? En wat voor lego-stukje is 'The Piece of Resistance' eigenlijk?

Gebruiksaanwijzing 

De onzinprofetie die al in zovele films de gewone man tot redder van de mensheid bombardeerde, wordt in The Lego Movie mooi op de hak genomen. "The Special will now give an eloquent speech!", kondigt Vitruvius aan. Eeeuh? Legomannetje Emmet heeft het gevoel dat hij helemaal niks kan zonder gebruiksaanwijzing.

Ziedaar de moraal van het verhaal. Wanneer Emmet op eigen kunnen en creativiteit durft te vertrouwen, dan redt hij het wel. Met een beetje hulp van Batman (Will Arnett), Wonderwoman, The Green Lantern, de irritant schattige Unikitty en een of andere vage astronaut uit de jaren tachtig.

Awesome

Er komen nog veel meer leuke, bekende figuren langs. De enorme Lego-decors, de digitale animatie en het spervuur aan grappen zijn 'awesome', maar de makers bewijzen hun kracht vooral in de lieve ontknoping. Ze hebben duidelijk goed nagedacht over wat Lego nou zo fijn maakt.

En dat is, dat je in iedere kinderlegodoos ook stukjes vindt die er eigenlijk niet tussen horen. Spelen wordt alleen maar leuker door zo'n rommeldoos. Oude lego, een paard uit een ander spel, een golfbal of zelfs een oude pleister - met alles kun je een mooi verhaal tot leven brengen. "I know it sounds like a cat-poster, but it's true."

In 210 zalen te zien