Zwaardvechten en beuken; Hercules, zoon van Zeus, is niet het grootste licht. "Wraaaggghhh!"

Maar wie had werkelijk anders verwacht van de held in de nieuwe film van de regisseur van Die Hard 2, Cliffhanger en Deep Blue Sea?

Wanneer Renny Harlin zich aan de Griekse mythologie waagt, dan staat dat niet in het teken van de liefdevolle Aphrodite, maar van Ares, de god van de oorlog.

En Hercules was natuurlijk altijd al de favoriet van de spierbundels in de filmindustrie. Arnold Schwarzenegger speelde de rol al in 1969 in Hercules in New York en ook Lou Ferrigno, beter bekend als de Hulk, stond in zijn sandalen. The Legend of Hercules maakt deel uit van een lange traditie van zogenaamde Swords and Sandals B-films.

Prijsvechters

Wanneer, zo wordt ons verteld, de machtshonger van de wrede koning Amphitryon (Scott Adkins) op zijn hoogtepunt is, smeekt zijn vrouw Alcmene de goden om hulp. Niemand minder dan oppergod Zeus verwekt daarop een kind bij haar. Hij heet Hercules (Kellan Lutz) en de jonge spierbonk is voorbestemd korte metten te maken met de tiran.

Eerst worden Hercules en zijn trouwe vriend Sotiris (Liam McIntyre) nog op een kansloze expeditie gestuurd in Egypte. Ze lopen in een hinderlaag, overleven als enigen de slachting en worden verkocht als prijsvechters. Amphitryon, Hercules’ kwade zoon Iphicles (Liam Garrigan) en zijn geliefde prinses Hebe (Gaia Weiss) wanen hem al dood.

Bekijk de trailer: 

Gemiste kans

Je hoeft de Griekse mythologie niet eens zo heel goed te kennen, om te weten dat Hercules heel wat robbertjes zal moeten vechten voordat hij het paleis van Amphitryon op zijn grondvesten zal laten schudden. In de finale moet zijn machtige vader op de Olympus hem nog wel even te hulp schieten. Donder en bliksem!

Sterker, met de échte legende van Hercules heeft het allemaal niet veel te maken. Een gemist kans, want daarin bevocht hij onder meer de veelkoppige slang Hydra, de vleesetende paarden van Diomedes en Cerebus, de driekoppige hellehond! Das toch een stuk spannender dan een clichématige tiran en de zoveelste donkerharige kwade broer?

Oliedomme heipaal

En dat is niet de enige gemiste kans in dit middelmatige heldenepos. Kellan Lutz heeft, met zijn keurig getrimde baardje en parelwitte gebit, de uitstraling van een oliedomme heipaal. De rest van de cast stampt door de film met een indrukwekkende arsenaal aan bizarre accenten, bulderstemmen en staaltjes van overacting.

Kerels die hopen op een goede knokfilm; helaas, de vechtscènes hebben geen enkele opbouw of spanning. De heroïsche muziek en herhaling gaan snel vervelen. Sommige jongedames komen misschien wel aan hun trekken met Lutz, die ze nog kennen uit de Twilight-saga.

Zijn brede schouders en glanzende borstspieren zijn, naar het schijnt, wél legendarisch.

Te zien in 31 zalen.