Heerlijk chaotische jaren zeventig thriller, goed voor tien Oscarnominaties. Met Amy Adams, Christian Bale, Bradley Cooper en Jennifer Lawrence.

Een jaar geleden mocht David O. Russell acht Oscarnominaties in ontvangst nemen voor zijn drama Silver Linings Playbook.

Daarvan werd er slechts één verzilverd (maar wel op memorabele wijze) door Jennifer Lawrence, maar de feelgoodfilm was wel in alle vier de acteurscategorieën genomineerd. Datzelfde is weer het geval bij Russells nieuwe film, American Hustle.

De genomineerden zijn dit keer wederom Jennifer Lawrence en Bradley Cooper, het duo uit Silver Linings Playbook; en Amy Adams en Christian Bale, beiden eerder te zien in Russells film The Fighter, waar Bale een Oscar aan overhield en Adams een Oscarnominatie. Er mag dus geconcludeerd worden dat Russell een regisseur is die zijn acteurs op Oscarnominaties abonneert.

Comb over

Bale speelt in American Hustle ene Irving Rosenfeld, een oplichter wiens haar zelfs nep is: met een ‘comb over’ en een opgeplakt stukje haar probeert hij zijn kale schedel te verdoezelen. Dat lukt niet meer met zijn buik, maar desondanks valt stripper Sydney (Adams) voor hem - en voor zijn geld. Dat Irving nog getrouwd is met de manisch-depressieve Rosalyn (Lawrence) maakt weinig uit in een wereldje waar iedereen elkaar bedriegt.

Irving en Sydney hebben als zakenpartners een goed lopende zwendelpraktijk die bedreigd wordt wanneer ze undercover FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) erin proberen te luizen. DiMaso krijgt echter medelijden met Sydney en stelt een deal voor: Irving en Sydney krijgen strafvermindering wanneer ze meehelpen een corrupte burgemeester (Jeremy Renner) te betrappen op het aannemen van steekpenningen.

Bekijk trailer:

Krulletjespermanent

Hoe dat uitpakt zien we al aan het begin van American Hustle, een heerlijk rommelige film die uitwaaiert van thriller naar drama naar komedie en weer terug.

Alleen al de bizarre kapsels (het krulletjespermanent van Bradley Cooper!) en de uitbundige jaren kleding (de decolletés van Amy Adams) zijn al de moeite waard en de jaren zeventigsfeer wordt nog eens ondersteund door een heerlijke soundtrack.

Running gag

En of de rollen al niet sterk genoeg bezet zijn wordt het publiek ook nog eens getrakteerd op een paar verrassende bijrollen van onder meer komiek Louis C.K., die een running gag heeft met een visanekdote.

De film, waarin iedereen elkaar bedriegt, oogt chaotisch, maar zit uiteindelijk geraffineerd in elkaar. American Hustle is de meest aanstekelijke jaren zeventigfilm sinds Boogie Nights en de tien Oscarnominaties zijn zeker verdiend.

In 68 zalen te zien.