Sfeervol en deprimerend drama met Christian Bale als good guy en Woody Harrelson als bad guy. Casey Affleck zit tussen de twee geklemd.

Nadat hij het een aantal jaren rustig aan heeft gedaan is Woody Harrelson ineens weer alom aanwezig.

In The Hunger Games heeft hij een belangrijke bijrol als de adviseur van Jennifer Lawrence, en in de HBO-serie True Detective onderzoekt hij samen met Matthew McConaughey een bizarre moord.

In Out of the Furnace spreekt Harrelson zijn white trash achtergrond aan als bad guy Harlan DeGroat.

Slaande ruzie

In de openingsscène laat DeGroat zich al van zijn opvliegende  kant zien, wanneer hij in een drive in bioscoop naar het allesbehalve fijnzinnige werkje Midnight Meat Train kijkt en slaande ruzie krijgt met zijn vriendin. Ook een man die de vriendin te hulp komt snellen krijgt de volle laag, waarmee meteen duidelijk wordt dat je met DeGroat beter geen ruzie kan krijgen.

Bekijk trailer: 

De andere hoofdpersoon, Russell Blaze (Christian Bale), is juist de goedheid zelve. Hij werkt bij een staalfabriek, is lief voor zijn vriendin (Zoë Saldana) en helpt zijn broer Rodney (Casey Affleck) wanneer deze gokschulden. Russell betaalt bookmaker John Petty (Willem Dafoe) terug, en Petty wil de deal met flink glas whisky bezegelen. Russell leegt het glas pas na enig aandringen, want hij moet nog naar huis rijden.

Karma

Wanneer hij vervolgens door onoplettendheid een auto-ongeluk veroorzaakt belandt hij in de bak, omdat er alcohol in het spel was. Een typisch voorbeeld van hoe het ongeluk juist degenen treft die goed willen doen – hoezo karma? Broer Rodney reist intussen af naar Irak voor zijn volgende tour of duty en probeert daarna met straatgevechten zijn nieuwe schulden af te lossen.

De vechtlustige Rodney vraagt bookmaker Petty een gevecht te regelen op het territorium van DeGroat. Petty weigert dat aanvankelijk, want met types als DeGroat laat hij zich liever niet in, maar Rodney houdt vol. Dus reist hij met Petty af naar een onherbergzaam berggebied dat vol zit met duistere inteelttypes als DeGroat. Dat kan bijna niet goed aflopen.

Springsteen

Out of the Furnace is sfeervol, maar daardoor wel deprimerend. De film van van Scott Hooper, maker van het muzikale drama Crazy Heart, is als een Springsteensong, met een goede broer die in een staalfabriek werkt.

De zwart/wit-tegenstelling tussen DeGroat en Russell is wellicht wat simpel, maar daartussen zitten genoeg grijze figuren als Rodney en Petty. Bovendien is het acteerwerk van topniveau en is het drama tot het eind toe spannend.

In 33 zalen