"We moeten positief blijven", zegt zijn moeder in het ziekenhuis, maar het is moeilijk optimistisch te blijven bij de dood van Oscar Grant.

Fruitvale Station is op feiten gebaseerd. Op nieuwjaarsdag 2009 beheerste de dood van de 22-jarige zwarte Amerikaan even de Amerikaanse media.

De televisie toonde die dag twee amateurvideo's. Daarop is te zien hoe de metropolitie van San Francisco mensen in de boeien slaat op Fruitvale Station en hoe Oscar Grant zonder enige aanleiding wordt doodgeschoten.

De agent die hem in de rug schoot, verklaarde achteraf dat hij met een taserpistool had willen schieten, maar per ongeluk zijn echte pistool gebruikte. Hij werd veroordeeld voor doodslag en zat een celstraf uit van twee jaar. Regisseur Ryan Coogler vertelt in Fruitvale Station wie het slachtoffer was.

Laatste dag

Hij laat ons kennismaken met een jongeman die worstelt. Oscar (Michael B. Jordan) heeft in de gevangenis gezeten en verliest aan het begin van de film zijn baan. Maar zijn vrouw Sophina (Melonie Diaz) en dochtertje Tatiana rekenen op hem. "Ik wil opnieuw beginnen," zegt hij. "Het wil alleen niet echt lukken."

Hoeveel kansen zijn er voor een jonge zwarte man met een opzichtige tatoeage en een trots karakter? In de scènes met zijn moeder, zijn 4-jarige dochtertje of een arme hond die werd aangereden, leren we ook de liefdevolle en zorgzame kant van Oscar kennen. Helaas, die aangereden hond is ook een somber voorteken...

Bekijk de trailer:

Oprah Show

Wanneer Oscar, Sophina en hun vrienden op oudejaarsavond naar het vuurwerk willen gaan kijken, en zijn moeder hem aanraadt de auto te laten staan en de metro te nemen, weet je hoe het zal aflopen. De tragische dood van Oscar is de aanleiding voor de film én aanleiding voor een debat over, al dan niet racistisch, politieoptreden

Coogler zet het dik aan: jongeman met een stralend lach, een vrome familie en een hartbrekend lief dochtertje probeerde zijn problemen te overwinnen en zou daarmee zo in The Oprah Show (een paar keer aangehaald in de film) hebben kunnen verschijnen - als hij niet was doodgeschoten.

Schokkend

Jammer dat Coogler niet wat dieper gaat. De tragedie roept nog veel meer vragen op. Krijgen mensen met Oscars verleden of huidskleur ooit een eerlijke kans? Waren de agenten racistisch of zit het ingewikkelder in elkaar? Hoe is het mogelijk dat zwart en wit nog steeds zo gescheiden van elkaar leven in het rijkste land van de wereld?

De amateurvideo's uit de metro zijn aan het begin van Fruitvale Station te zien, en nog altijd schokkend. Gelukkig is Michael B. Jordan een goede en charismatische acteur die hem even weer tot leven wekt: Oscar Grant, de jongeman die het niet verdiende te sterven.

Te zien in 15 zalen