Philippe Claudel vertelt opnieuw een mooi verhaal over emotioneel ontwaken in de herfst van je leven.

De populaire Franse schrijver maakte in 2008 zijn regiedebuut met het schitterende Il y a longtemps que je t'aime, met Kristin Scott Thomas.

Scott Thomas zien we ook terug in Avant l'hiver, maar de hoofdrol is ditmaal voor Daniel Auteuil. Hem kennen we onder meer uit Michael Haneke's Caché.

Keerde het vrouwelijke hoofdpersonage in Il y a longtemps que je t'aime na vijftien jaar gevangenisstraf met de nodige moeite terug in de wereld; van de overwerkte chirurg Paul (Auteuil) in Avant l'hiver zou je kunnen zeggen dat hij altijd lángs de wereld heeft geleefd.

Rode rozen

Paul is hersenchirurg en getrouwd met Lucie (Thomas). Zij zou willen dat hij vaker thuis was en zijn beste vriend Gérard (Richard Berry) is al jaren verliefd op haar, maar dat gaat eigenlijk allemaal langs Paul heen. Hij is alleen maar bezig met de hersens van zijn patiënten; zelden met zijn eigen zielenroerselen.

Dat verandert wanneer een jonge Algerijnse, Lou (Leila Bekhti), begint hem rode rozen te sturen. Eerst ergert Paul zich aan de knappe stalker, maar op den duur roept ze toch iets in hem wakker. Geen verliefdheid of lust, maar een herinnering aan hoe het was toen je leven nog moest beginnen. "Ze ontroerde me."

Midlifecrisis

Claudel vermijdt behendig het cliché van het mooie meisje en de succesvolle man met de midlifecrisis. Dat komt omdat Paul weinig seksuele belangstelling voor Lou aan de dag legt, maar komt vooral ook omdat Lou méér is dan het object van zijn belangstelling. Ze blijkt een interessanter en gecompliceerder personage te zijn.

Terwijl Paul en Lucie gevangen zitten in stilte en gevoelsarmoede, voel je dat bij de mensen om hen heen de emoties vaak juist heel hoog oplaaien. Hun zoon Victor heeft huwelijksproblemen, Lucies zus Mathilde is ernstig depressief en Paul ontdekt dat Lou haar heftige gevoelens ook nauwelijks de baas is.

Bekijk de trailer:

Ontroerend en teer

Claudel werkte jarenlang in de psychiatrie en dat is goed te merken. Avant l'hiver zit vol observaties over menselijk gedrag. Hoe laat je gevoelens toe, zonder er aan onderdoor te gaan? "Het is zo lang geleden dat ik dingen deed zonder erbij na te denken," zegt Paul in de film. Kun je wel leven, als je geen risico's neemt?

Auteuil, Scott Thomas en Bekhti acteren uitstekend. Avant l'Hiver is een tikje traag (er had wel een herfstwandeling minder in gemogen) maar Claudels nieuwste is wel weer ontroerend en teer - net zoals de kleine klaproos waarover Bekhti en de Algerijnse zangeres Biyouna zingen op de aftiteling.

In 28 zalen te zien.