Leuke romantische komedie, geïnspireerd op de columns van Sylvia Witteman.

Regisseur Antoinette Beumer had eerder succes met De gelukkige huisvrouw en regisseerde ook Loft en Jackie. Met Soof schiet ze in open doel.

De columns van Sylvia Witteman in de Volkskrant zijn immers al erg populair. Haar stukjes over het leven van alledag zijn heel hedendaags en herkenbaar.

Dertigers en veertigers met drukke banen - beide partners willen immers hun dromen realiseren-, drie drukke, wereldwijze kinderen en steeds weer die rinkelende telefoon. Hoe houd je het vol? En tegenwoordig moet je ook altijd maar creatief zijn en ervoor zorgen dat er nog genoeg pit zit in je seksleven. Pfff…

Jan Steen 

Sophie (Lies Visschedijk) leidt een klein cateringbedrijf, voedt drie schatten van kinderen op en heeft een gelukkig huwelijk met Kasper (Fedja van Huët). Groots en meeslepend zal het leven niet meer worden, maar ontevreden is ze zeker niet. In hun boerderijtje buiten de stad is het een gezellig huishouden van Jan Steen.

Bekijk trailer:

Bekijk de trailer van Soof
Bekijk de trailer van Soof

De dingen veranderen wanneer Kasper aankondigt dat hij een 'sabbatical' neemt. Opeens moet Sophie voor brood op de plank gaan zorgen. Kasper 'doet' voortaan het huishouden en begint (natuurlijk!) aan een grote verbouwing. Extra complicatie is dat Sophie érg in de smaak blijkt te vallen bij tv-beroemdheid Jim Cole (Dan Karaty).

Onbevallig 

Van het voorspelbare verhaaltje moet u geen al te grote verwachtingen hebben, maar Soof barst gelukkig van de humor. Van de fantastische collectie boze puber T-shirts van dochter Sascha tot de fallische kunstwerken van de buurmannen. Van de alom aanwezige bouwvakkers-decolletés tot de ruzie bij de klikobakken.

Lies Visschedijk beheerst de kunst van het zeer onbevallig in een ochtendjas over de oprijlaan hollen en het in een pashokje hannesen met een mobiele telefoon en een trui over je hoofd. En ondertussen blijven de kinderen maar vragen: "Mam, waar zijn de hapjes voor het Afrika-project?"

Cameo's 

Dan Karaty, als de iets té zelfverzekerde Amerikaan die graag wil laten zien dat hij kan dansen, beschikt gelukkig over de nodige zelfspot. Zijn acteerdebuut is niet meer dan een lange cameo. Die zijn er veel: o.a van Sanne Wallis de Vries, Chantal Janzen, Femke Halsema, Martin Koolhoven en natuurlijk Sylvia Witteman zelf.

De columniste mag tevreden zijn. Soof benadert de toon van haar columns heel aardig en pakt je in met een stel leuke acteurs en een 'feelgood'-finale. De aftiteling tovert een laatste glimlach op de lippen. Geruststellend: het hoéft gelukkig ook niet allemaal perfect.

Te zien in 126 zalen