Tweede film in de The Hobbit-trilogie, de prequel van The Lord of the Rings, bevat meer actie en is daardoor beter dan het eerste deel.

Toen vorig jaar de eerste Hobbitfilm, An Unexpected Journey, verscheen liepen de meningen nogal uiteen: bioscoopbezoekers gaven de film een dikke 8 op Metacritic terwijl critici het op een magere 6- hielden.

Bij The Lord of the Rings-trilogie waren publiek en kritiek het juist opvallend eens in hun (juichende) oordeel; twee van de drie films werden op Metacritic zelfs hoger gewaardeerd door critici dan door het publiek.

Aan de regie van Peter Jackson, die ook de Lord of the Rings-trilogie maakte, kan de zuinige ontvangst van The Hobbit niet hebben gelegen; wel aan het boek waarop de film was gebaseerd.

Immers, de drie The Lord of the Rings-films waren gebaseerd op drie vuistdikke boeken terwijl The Hobbit een dun boekje is waar drie films uitgeperst moeten worden. Daarom maakte An Unexpected Journey een aangelengde indruk. Desondanks haalde de film wereldwijd dik 1 miljard dollar binnen, het gemiddelde van de Lord of the Rings-films.

Draak

De vraag is echter of de makers meer spektakel en minder flauwekul (dronken dwergen) zouden stoppen in het middelste deel, The Desolation of Smaug, dat wederom bijna drie uur duurt. Die vraag kan gelukkig positief worden beantwoord. Bilbo Baggins (Martin Freeman) en zijn dertien dwergen zijn weliswaar nog steeds een film lang onderweg, met tovenaar Gandalf (Ian McKellen) als gids, maar de vaart zit er meteen goed in.

Bekijk trailer:

Het bonte reisgezelschap krijgt eerst te maken met bloeddorstige Orcs, vervolgens met een 'skinchanger' (voor fans van True Blood: een soort shapeshifter); daarna met reuzenspinnen en dan weer met elven die hen gevangen nemen. Wanneer de dwergen via een potje tobbedansen weten te ontsnappen en dan al wildwatervarend worden belaagd door Orcs mag dat met recht het eerste Hobbit-hoogtepunt heten.

Smaug

In de tweede helft van de film ligt het tempo iets lager, wat zich vooral wreekt in de langverwachte confrontatie met de draak Smaug, waarnaar de film is genoemd. Niet alleen laat die ontmoeting twee uur op zich wachten, vervolgens duurt die climax zo lang dat de spanning eraf gaat. Hier had Peter Jackson (die in de eerste minuut zelf ook even in beeld komt) best een kwartiertje uit mogen knippen.

Maar de Hobbit-fans zullen daar niet wakker van liggen: hoe meer hoe beter ten slotte. Een bonus voor hen is het 'eerste' optreden van de elf Legolas (Orlando Bloom), een oude bekende uit Lord of the Rings-trilogie.

Nieuwe gezichten

Daar staan weer genoeg nieuwe gezichten tegenover, zodat het tweede deel geen Lord of the Rings 5 wordt. En ook de cliffhanger van Smaug mag er wezen: je krijgt meteen trek in het slotdeel, dat over een jaar pas verschijnt.

In 220 zalen