De makers van het vervolg op het succesvolle Mees Kees houden het simpel maar leuk.

Mees Kees, gebaseerd op de kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave, trok vorig jaar meer dan een half miljoen bezoekers. De film viel in de prijzen, om te beginnen op ons eigen Cinekid filmfestival, waar hij de publieksprijs won.

Met dezelfde regisseur, dezelfde scenarioschrijver en grotendeels dezelfde cast, hopen de makers op een herhaling van dat succes.

De formule is in elk geval nog steeds erg sterk: iedere school in Nederland heeft wel een Mees Kees: de aardigste, meestal nog wat onervaren, en meest populaire leraar.

Strak werkschema 

Mees Kees op kamp is gebaseerd op het vierde boek. Meester Kees (Willem Voogd) en de strenge directrice Dreus (Sanne Wallis de Vries) begeleiden klas 6b tijdens een werkweek. Dreus brengt een dikke klapper vol activiteiten mee en een strak werkschema. Helaas, op dag een gaat ze al door haar rug.

Bekijk trailer:

En dus moet de onervaren meester Kees de boel in goede banen leiden. De grote tent die ze onder zijn leiding opzetten lijkt helemaal nergens op en het voedselproject ('Het bestuderen van kroketten') is vast ook niet erg educatief, maar Kees heeft wel iets anders te bieden: hij houdt ontzettend van zijn leerlingen.

Ochtendgymnastiek 

Die grote tenthut is trouwens een goede vondst. Dat soort dingen is precies wat je later nooit meer vergeet aan zo'n lievelingsleraar. Net als zijn Spiderman-pyjama, het net iets te enge kampvuurverhaal of het feit dat hij een vriendinnetje (Hannah Hoekstra) heeft. "Meester! Hebben jullie al gezoend?"

Het flinterdunne plot dient als kapstok voor de grappen en de sympathieke karakterschetsjes. Sanne Wallis de Vries speelt haar typetje schaamteloos karikaturaal. Ochtendgymnastiek met die rare Dreus ís hilarisch, maar het is eigenlijk maar goed dat ze halverwege uit beeld verdwijnt. Het moet niet té flauw worden.

Taai

Gelukkig beginnen we gaandeweg de kinderen steeds beter te leren kennen. Sep heeft heel veel pyjama’s bij zich, omdat hij nog soms in bed plast. Aukje is heel zorgzaam en slim. Lisa verzint graag sterke verhalen. Lieke is stil maar kordaat. Tobias (Felix Osinga) heeft verdriet en vragen. Zijn vader is pas gestorven

In veel jeugdfilms is ‘het probleem’ het beetje taaie stukje dat de makers je met veel grappen en kinderrapmuziek proberen te laten doorslikken. Mees Kees op Kamp doet hetzelfde, maar dan tamelijk goed. De scène waarin meester Kees en Tobias een bloemetje leggen op het graf van zijn vader, is precies raak. Waarom? Omdat de scène je niks probeert te onderwijzen, maar wel iets laat voelen.

Te zien in 121 zalen