De Amerikaanse geschiedenis gezien door de ogen van een zwarte butler in het Witte Huis. Met Forest Whitaker en Oprah Winfrey.

The Butler van Lee Daniels (Precious) was in de VS één van de verrassende kassuccessen aan het eind van de zomer.

Verrassend, omdat de film een als drama verpakte geschiedenisles van 2,5 uur is. Maar aan de andere kant is het ook weer niet zo verrassend, want de film is erg Amerikaans en qua thematiek vergelijkbaar met het al even succesvolle The Help (2011).

Centraal personage in The Butler is Cecil Gaines, een zwarte jongen die opgroeit op een plantage. Daar moet hij toezien hoe zijn moeder door de blanke baas wordt verkracht en zijn vader wordt vermoord als deze er iets van waagt de zeggen.

Een oude blanke vrouw bekommert zich om Cecil en promoveert hem tot 'huisneger', een stapje hoger dan werken op de plantage.

Twee gezichten

Als adolescent krijgt Cecil een kans zich te bewijzen wanneer een zwarte hotelmedewerker hem een baantje geeft. Hij leert Cecil ook dat zwarten twee gezichten hebben: hun eigen gezicht en dat wat ze aan de blanken laten zien.

Als volwassene maakt de leergierige Cecil (inmiddels gespeeld door Forest Whitaker) nog meer promotie: hij wordt toegelaten tot het personeel van het Witte Huis.

Het is dan inmiddels eind jaren 50, Eisenhower zit in het Witte Huis en de eerste rassenrellen vinden plaats. Cecil zit - ook onder Kennedy, wanneer de strijd om burgerrechten feller wordt - letterlijk met zijn neus op de landelijke politiek, maar houdt zich op de vlakte om zijn baan veilig te stellen. Zijn zoon wordt juist steeds politiek bewuster: hij rijdt eerst mee met de Freedom Bus en sluit zich later zelfs bij de Black Panthers aan.

​Bekijk de trailer:

Schools

Het gegeven van een zwarte dienstbode in het Witte Huis in een tijd vol rassenrellen is erg dankbaar en een prima manier om de recente geschiedenis van de VS aan bod te laten komen.

Maar de hoogte- en vooral dieptepunten (moord op Kennedy, moord op King) van die periode passeren wel erg schools de revue. Dat de presidenten door bekende acteurs als Robin Williams (Eisenhower) en John Cusack (Nixon) worden gespeeld, leidt bovendien erg af.

Disco-outfit

Whitaker is erg goed als de serviele Cecil, maar het script neigt af en toe naar manipulatie.

De enige keer dat Cecil uit de band springt - op zijn verjaardag in een disco-outfit - komt het drama meteen aan zijn deur kloppen. Dat neemt niet weg dat The Butler een belangrijke geschiedenisles is, die heel Amerikaans eindigt met de verkiezing van Obama.

Hou het dan maar droog.

In 54 zalen te zien.