Eindelijk weer eens een lekkere Jason Statham-film, met dank onder meer aan Sylvester Stallone.

Stallone schreef namelijk het scenario van Homefront, gebaseerd op het gelijknamige boek van Chuck Logan.

Statham, die de laatste jaren zijn kracht verspilde aan snel vergeten films als Blitz, Killer Elite, Parker en Hummingbird, mag zijn collega-actieheld wel dankbaar zijn.

Want Sly, die natuurlijk eerder ook zelf Rocky en Rambo schreef, begrijpt dat je een recht-toe-recht-aan verhaal over een man met een missie ook recht-toe-recht-aan moet vertellen. Complex of origineel is de plot van Homefront zeker niet; maar de film zit wel vol sfeer, sterke personages en knokpartijen.

Welgerichte trappen

Oud-narcotica-agent Phil Brooker (Jason Statham) zit ondergedoken in Rayville, Louisiana. Maar je valt natuurlijk wel ontzettend op, wanneer je dochter zich iets té goed tegen de pestkoppen op school kan verweren en jij de klagende vader ook met een paar welgerichte trappen tegen de vloer werkt.

Bekijk trailer:

Zo wekt Brooker dus de interesse van Gator Bodine (James Franco), een locale drugsfabrikant, die al snel uitvogelt wie hij is. Als DEA-agent maakte Brooker vijanden. Gator is maar al te bereid die te vertellen waar hij zich schuilhoudt. Binnen de kortste keren rijden de bikers van Danny T. het stadje binnen, belust op wraak.

Meth lab 

Regisseur Gary Fleder (Things to do in Denver When You’re Dead) en de Nederlandse cameraman Theo van de Sande (Wit Licht) maken optimaal gebruik van de ruige locaties. De bossen, de moerassen, de huizen op palen… Het oogt vreedzaam, maar in dat oude boothuis kan zich zomaar een meth lab bevinden.

Vooral ’s nachts is dit een fraai decor voor karaktervolle acteurs en actrices als James Franco, Kate Bosworth (als de hyperagressieve Cassie Bodine) en Winona Ryder (junkie Cheryl Mott). De mannen van de motorbende hoefden natuurlijk niet veel meer te doen dan met Jason op de vuist gaan.

Brute geweldsexplosie

Homefront is een goed voorbeeld van de stelling dat sterke personages en een goede sfeer, al de helft uitmaken van een geslaagde actiefilm. De verplichte 'gevoelige' momenten met zijn dochter en love-interest Susan (Rachelle Lefevre) hadden echter gerust achterwege gelaten mogen worden.

Want wie Jason Statham wil, wil brute geweldsexplosies. Homefront is er niet zuinig mee. Wie Brooker dwingt te vechten, komt er niet vanaf met een zachte tik op de vingers. "I can smell the wood burning," zegt Gator de eerste keer dat hij Brooker ontmoet. Een smeulend vuurt. Tegen de finale staat de hele bayou in lichterlaaie.

In 38 zalen